ßßß Cookit - przepis na Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Frużelinę uwielbiamy na domowych gofrach, ale tak naprawdę można nią też polać placuszki czy zjeść z kromką chleba. W końcu nie różni się zbyt wiele od dżemu. Do tej pory pokazywałam na blogu wersję wiśniową i jagodową, teraz więc czas na truskawkową.
Składniki:
2 kg truskawek
500 g cukru
10 g pektyny
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Umyte i odszypułkowane truskawki zasypujemy cukrem wymieszanym z pektyną. Odstawiamy na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy cały czas mieszając. Od momentu kiedy owoce się zagotują gotujemy je przez około 5-10 minut. Przekładamy do gorących słoików i odstawiamy do góry dnem na kilka minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/06/Fruzelina-truskawkowa.html