Wykonanie
Truskawki w super cenie, więc trzeba się zabrać za
przetwory.
Dżem truskawkowy to ten, który znika z piwnicy jako pierwszy.
Absolutny faworyt. Najlepszy bez udziwnień z samych
truskawek i już. Ponieważ na dworze upały, nie mam siły na długie stanie przy kuchence, więc
dżem ekspresowy z roślinną pektyną.
Składniki:2 kg
truskawek500 g
cukru10 g pektynysok z 1/2
cytrynyWykonanie:Słoiki i przykrywki myjemy. Słoiki wstawiamy do piekarnika i "pieczemy" w 100 stopniach przez cały czas kiedy robimy
dżem. Przykrywki zalewamy w garnku
wodą i gotujemy.Połowę
truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla. Miksujemy blenderem. Dodajemy
sok z cytryny i zagotowujemy. 2 szklanki
cukru mieszamy z pektyną. Dodajemy do
truskawek i mieszamy cały czas podgrzewając. Kiedy
owoce się zagotują dodajemy pozostałe
owoce (ja dodaję je pokrojona na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości
truskawek). Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając.Gorący
dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy osuszonymi nakrętkami. Stawiamy do góry dnem na 5 - 10 minut. Następnie odstawiamy normalnie, do ostygnięcia.