ßßß Cookit - przepis na Ekspresowy dżem truskawkowy

Ekspresowy dżem truskawkowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Truskawki w super cenie, więc trzeba się zabrać za przetwory. Dżem truskawkowy to ten, który znika z piwnicy jako pierwszy. Absolutny faworyt. Najlepszy bez udziwnień z samych truskawek i już. Ponieważ na dworze upały, nie mam siły na długie stanie przy kuchence, więc dżem ekspresowy z roślinną pektyną.
Składniki:
2 kg truskawek
500 g cukru
10 g pektyny
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Słoiki i przykrywki myjemy. Słoiki wstawiamy do piekarnika i "pieczemy" w 100 stopniach przez cały czas kiedy robimy dżem. Przykrywki zalewamy w garnku wodą i gotujemy.
Połowę truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla. Miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. 2 szklanki cukru mieszamy z pektyną. Dodajemy do truskawek i mieszamy cały czas podgrzewając. Kiedy owoce się zagotują dodajemy pozostałe owoce (ja dodaję je pokrojona na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości truskawek). Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając.
Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy osuszonymi nakrętkami. Stawiamy do góry dnem na 5 - 10 minut. Następnie odstawiamy normalnie, do ostygnięcia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/06/Ekspresowy-dzem-truskawkowy.html