ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokwasek cytrynowy 2 gramówcukier 1,3 kilogramówtruskawki 1 kilogramówWykonanie:Wymyć owoce jędrne i zdrowe. W niskim, szerokim rondlu zagotować 1,5 szklanki wody ( wodę można zstąpić sokiem wyciśniętym z drobnych truskawek) z cukrem. Gdy zawrze, zmniejszyć dopływ ciepła i gotować na wolnym ogniu do momentu , aż pod zbierającą się na powierzchni pianą powstanie przezroczysty syrop. Odstawić na bok i za pomocą łyżki cedzakowej zebrać powstała pianę. Owoce przebrać, opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Syrop ponownie zagrzać, do wrzącego włożyć owoce i gotować na wolnym ogniu, po kilku minutach odstawić, w tym samym czasie wstrząsać kilkakrotnie naczyniem, aby owoce nie wypływały na wierzch. Po 40-60 minutach znowu zagotować 10-15 minut. Odstawić i pozostawić na noc w tym samym rondlu. Pożądane jest kilkakrotne wstrząsanie naczyniem. Ugotowane prawidłowo owoce powinny być równomiernie zawieszone w syropie. Usmażoną konfiturę napełnić przygotowane słoje, na powierzchni położyć krążek pergaminu zwilżony spirytusem i zalać pechem lub opakować słoje celofanem.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPrzetwory weg.Komentarze:Autor: netmatkaData: 2011-06-15A gdzie kwasek cytrynowy?Autor: karotkaData: 2009-04-23mniammmDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: