ßßß Cookit - przepis na Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu

Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzień dobry!
Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
1 kg truskawek
10-15 baldachów kwiatów czarnego bzu
sok z 1/2 cytryny
ok. 200 g cukru (w zależności od słodkości truskawek)
Wykonanie:
Z truskawek usuwamy szypułki, a następnie owoce kroimy w plasterki, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę.
Do truskawek dodajemy sok z cytryny, baldachy kwiatów i zaczynamy podgrzewać. Konfitury smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Na koniec usuwamy baldachy kwiatów.
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu, w spiżarni.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/06/konfitura-truskawkowa-z-kwiatami.html