Wykonanie
Dzień dobry!
Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc
pora zacząć przygotowywać z nich
konfitury. Wielokrotnie
pisałam Wam, że
truskawkowa konfitura jest moim ulubionym
przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów
smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na
konfiturę z dodatkiem aromatycznych kwiatów czarnego bzu.

Składniki:1 kg
truskawek10-15 baldachów kwiatów czarnego bzusok z 1/2
cytrynyok. 200 g
cukru (w zależności od słodkości
truskawek)Wykonanie:Z
truskawek usuwamy szypułki, a następnie
owoce kroimy w plasterki, zasypujemy je
cukrem i odstawiamy na godzinę.

Do
truskawek dodajemy
sok z cytryny, baldachy kwiatów i zaczynamy podgrzewać.
Konfitury smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Na koniec usuwamy baldachy kwiatów.Gotową
konfiturę przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu, w spiżarni.

Smacznego!