Wykonanie

Zazwyczaj jak robimy
dżem nieustanie trzeba mieszać i mieszać bez końca, czasami proces ten trwa nawet kilka godziny. Ja
skróciłam ten czas do godziny.
Dżem polecam wszystkim miłośnikom
dżemów gładkich i luźniejszej konsystencji, świetnie nada się do naleśników i deserów. Smak
truskawki zimą na tościku ...mmm bezcenny .


Składniki:1,5 kg
truskawek50 -70 dag
cukrusok 1/2
cytrynyTruskawki umyć, obsuszyć wrzuć na najlepiej na patelnie lub rondlem z szerokim dnem. Zasypać
cukrem, zagotować i gotować ok 40 -60 minut.
Truskawka musi być miękka. Następnie całość zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładko. Następnie zagotowujemy dodajemy
sok z cytryny i gotujemy ok. 10 minut na małej mocy palnika. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy na mokro 20 minut. Konsystencja
dżemu zależy od
truskawek, jeśli są wodniste to będzie trzeba dłużej pogotować lub będzie rzadszy. Musimy pamiętać, że
dżem zawsze gęstnieje po przestudzeniu.

