ßßß Cookit - przepis na Dżem z czerwonych owoców

Dżem z czerwonych owoców

nazwa

Wykonanie

Zamykam lato w słoiki :) Zwykle robię dżemy jedno owocowe, ale w tym roku postanowiłam trochę zaszaleć :). Z połączenia czerwonych porzeczek, truskawek i malin wyszedł bardzo smaczny dżem. Polecam :)
Przyznam, że w tym roku pierwszy raz robiłam dżemy z użyciem pektyny .
Plusy: oszczędność czasu, bo dżem przygotowuje się błyskawicznie; nie jest rozgotowany, jak po tradycyjnym, długotrwałym gotowaniu; zachowuje intensywny kolor owoców; dodajemy mniej cukru.
Zaleca się dodanie 10 g pektyny na 1 kg owoców. Proponuję zmniejszyć tę ilość z dwóch powodów:
1. Konsystencja dżemu nie będzie zbyt gęsta;
2. Niektóre owoce same w sobie mają wysoką zawartość pektyny, np: porzeczki, agrest, śliwki, kwaśne jabłka, cytrusy, żurawina czy pigwa. Ważne, aby wybierać owoce niezbyt dojrzałe (większa zawartość pektyny znajduje się w owocach niedojrzałych niż dojrzałych. Wraz z ich dojrzewaniem pektyna się rozkłada, dlatego owoce stają się miękkie).
Więcej o pektynie można poczytać tutaj .
Składniki (na 8 słoików o poj. ok. 300-350 ml):
1500 g czerwonych porzeczek
500 g truskawek
250-500 g malin
ok. 800 g cukru
20 g naturalnej pektyny w proszku
sok z 1/2 cytryny
1 laska wanilii
Przygotowanie:
1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min.
2. Porzeczki odszypułkować, wszystkie owoce umyć.
3. Przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i zblendować. Dodać ziarnka wanilii, a także "zużytą" laskę wanilii. Zagotować.
4. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1 szklanką cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.
5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia.
6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru.
7. Na koniec wyjąć laskę wanilii.
8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min.
Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku), jednak ja ten etap pomijam.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/07/dzem-z-czerwonych-owocow.html