Wykonanie
Zamykam lato w słoiki :) Zwykle robię
dżemy jedno
owocowe, ale w tym roku postanowiłam trochę zaszaleć :). Z połączenia czerwonych
porzeczek,
truskawek i
malin wyszedł bardzo smaczny
dżem. Polecam :)Przyznam, że w tym roku pierwszy raz robiłam
dżemy z użyciem pektyny .Plusy: oszczędność czasu, bo
dżem przygotowuje się błyskawicznie; nie jest rozgotowany, jak po tradycyjnym, długotrwałym gotowaniu; zachowuje intensywny kolor
owoców; dodajemy mniej
cukru.Zaleca się dodanie 10 g pektyny na 1 kg
owoców. Proponuję zmniejszyć tę ilość z dwóch powodów:1. Konsystencja
dżemu nie będzie zbyt gęsta;2. Niektóre
owoce same w sobie mają wysoką zawartość pektyny, np:
porzeczki,
agrest,
śliwki, kwaśne
jabłka,
cytrusy,
żurawina czy
pigwa. Ważne, aby wybierać
owoce niezbyt dojrzałe (większa zawartość pektyny znajduje się w owocach niedojrzałych niż dojrzałych. Wraz z ich dojrzewaniem pektyna się rozkłada, dlatego
owoce stają się miękkie).Więcej o pektynie można poczytać tutaj .
Składniki (na 8 słoików o poj. ok. 300-350 ml):1500 g czerwonych
porzeczek500 g
truskawek250-500 g
malinok. 800 g
cukru20 g naturalnej pektyny w proszkusok z 1/2
cytryny1
laska waniliiPrzygotowanie:1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min.2.
Porzeczki odszypułkować, wszystkie
owoce umyć.3. Przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i zblendować. Dodać ziarnka
wanilii, a także "zużytą"
laskę wanilii. Zagotować.
4. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1 szklanką
cukru. Dodać do gotujących się
owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.5. Dodać pozostałą ilość
cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia.6. Następnie dodać
sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli
dżem będzie za kwaśny - dodać więcej
cukru.7. Na koniec wyjąć
laskę wanilii.8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący
dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min.Zaleca się pasteryzowanie
dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku), jednak ja ten etap pomijam.