Wykonanie
Pin It
Upały nie odpuszczają, musimy się więc chłodzić od wewnątrz. Zapraszam na proste w przygotowaniu domowe
lody borówkowe, przy takim upale zrobione bez
jajek,Przed podaniem foremki z
lodami wkładamy po kolei do szklanki z wrzątkiem na kilkanaście sekund, dzięki temu
lody bez problemu wyjmiecie z foremek.
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzeniaSkładniki:250 g
mascarpone150 g
jogurtu greckiego90 g drobnego
cukru350 g
borówekforemki i patyczki do
lodówWykonanie:Miska na
lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić
lody.
Borówki miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.Zimne
mascarpone i
jogurt ubijamy wraz z
cukrem przez 3-4 minuty. Masę przekładamy do maszynki do
lodów i kręcimy przez około 40 minut.
Lody przekładamy do pojemnika, na wierzch wylewamy zmiksowane
borówki. Mieszamy je tak od niechcenia, aby powstał nam marmurek
lodowy. Następnie
lodu przekładamy do foremek, wtykamy patyczki i wkładamy do zamrażarki na 4 godziny.