Wykonanie
Pin It
Moje tegoroczne odkrycie kulinarne to...
bazylia na słodko ! Jestem nią zachwycona ! Nigdy bym nie przypuszczała, że to intensywne
zioło, które od zawsze dodaję do
pomidorów, pizzy czy do
makaronu jest cudownym i i bardzo aromatycznym dodatkiem do... deserów. Na blogu pojawiła się już bazyliowa panna cotta z
poziomkami, a dziś zapraszam na rewelacyjne
lody bazyliowe. Zróbcie, a nie będziecie żałować.
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzeniaSkładniki:250 g
mascarpone250 g
jogurtu greckiego100 g drobnego
cukru30 g świeżej
bazyliiWykonanie:
Jogurt i
mascarpone powinny być zimne.Z łodyżek
bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy
cukier i blendujemy. Do miski wkładamy
jogurt i
mascarpone i ubijamy przez 3-4 minuty, następnie dodajemy
bazyliowy cukier i wszystko dokładnie mieszamy.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do
lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę.
Lody kręcimy przez 30 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.