Wykonanie
Titamisu to zdecydowanie mój ulubiony deser. Podłużne
biszkopty,
amaretto,
kakao,
cukier i
kawa, to składniki, które zawsze mam w domu, wystarczy dokupić
serek mascarpone,
śmietanę, albo jak dzisiaj-
jogurt i tiramisu gotowe. Jestem przeciwniczką dodawania surowych
jajek do "zimnych" deserów", dlatego w moich wariacjach na temat tiramisu, jajecznej wersji nie znajdziecie. Zapraszam na Tiramisu z
jogurtem greckim .Składniki:250g
serka mascarpone200g
jogurtu greckiego3 łyżki drobnego
cukru trzcinowegofiliżanka mocnej
kawy5 łyżek
likieru amaretto12 podłużnych
biszkoptów4 łyżki gorzkiego
kakao w proszkuWykonanie:
Jogurt miksujemy z
cukrem, dodajemy
mascarpone i 3 łyżki
likieru amaretto i dokładnie mieszamy.Do ostudzonej
kawy dodajemy 2 łyżki
amaretto.Przygotowujemy sobie 4 ozdobne szklanki lub pucharki.
Biszkopty łamiemy na pół, maczamy w
kawie z
amaretto i układamy na dnie pucharków po 3 połówki
biszkoptów. Przykrywamy połową masy serowej, posypujemy częścią
kakao. Znowu układamy po 3 połówki namoczonych
biszkoptów, wykładamy resztę masy
serowo- jogurtowej i posypujemy
kakao (najłatwiej jest przesiać je przez sitko). Odstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.Czwarty posiłek to podwieczorek na słodko, czyli po prostu deser