ßßß
Składniki:6 żółtek jaj6 łyżek cukru1,5 szklanki mocnej kawy4 łyżki likieru amaretto1 opakownie biszkoptów (najlepiej "kocie języczki")500g serka mascarpone
Wykonanie:Przygotować formę (może być blaszka do pieczenia, ale najlepiej jakieś szklane naczynie). Ja tym razem robiłam tiramisu z połowy porcji i w pucharkach, ale podane składniki wstarczają mniej więcej na naczynie takie jak tortownica o średnicy 22 cm.Zółtka utrzeć z cukrem na puszystą, prawie białą masę (ok 10 minut). Połączyć ją z serkiem mascarpone. Można mikserem na małych obrotach.Zaparzyć i wystudzic kawę. Dodać do niej amaretto.Biszkopty namaczać w kawie i układać na dnie naczynia. Na nie wyłożyć połowę masy jajecznej. Czynność jeszcze raz powtórzyć. Wierzch obsypać obficie kakaem.Schłodzić w lodówce, nalepiej przez całą noc.