Wykonanie
Tiramisu jest włoskim deserem. Przepis jaki znajduje się u mnie nie jest przepisem oryginalnym, lecz również jest bardzo smaczny. Jest to deser dla osób, które nie boją się spożywać surowych jaj. Ja na początku się wahałam lecz nie mogłam się oprzeć. Musiałam go spróbować.
Składniki:( z podanej ilości składników wyszły mi dwie duże porcje - lecz spokojnie starczy na cztery mniejsze porcje, dać wtedy więcej
biszkoptów).Okrągłe
biszkopty,50ml
amaretto,250g
sera mascarpone,pół szklanki zaparzonej
kawy rozpuszczalnej ( 1 i 1/2 łyżeczki
kawy),4
żółtka,4 łyżki
cukru,ciemne
kakao - do posypania.Te składniki można zastąpić innymi na:
biszkopty okrągłe na podłużne,
kawa rozpuszczalna na
espresso.Przygotowanie:Zaparzyć
kawę, ostudzić. Dodać
likier amaretto.
Zółtka utrzeć z
cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach
ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte
żółtka.Przygotować miseczki na deser (lub też jedną większą).
Biszkopty zanurzać w
kawie z
amaretto - zanurzyć i od razu wyjąć.
Biszkopty szybko nasiąkają i gdy się je przetrzyma rozpadną się. Wyłożyć na dno miseczki. Na
biszkopty dodać krem, posypać
kakao. Tak zrobić dwie, trzy warstwy - w zależności od wielkości miseczek. Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!