ßßß
Na pewno wielokrotnie mieliście okazje zjeść pyszne tiramisu i zastanawialiście się jak je dobrze zrobić. Mamy dla Was przepis, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Oto nasz przepis na tiramisu.Składniki:5 żółtek5 łyżek cukru3 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)200 ml mocnej kawy (ja wsypuję 3-3,5 łyżeczki kawy do szklanki)70 ml likieru, najlepiej Amaretto (chociaż może być inny, taki jaki akurat macie pod ręką)250 g dobrze schłodzonego serka mascarponeopakowanie biszkoptówkakaoPrzygotowanie tiramisu:1. Kawę wlej do talerza i wymieszaj z likierami o poczekaj do wystygnięcia2. Żółtka wyjmij z lodówki i poczekaj aż nabiorą temperatury pokojowej, następnie utrzyj je z cukrem i ubijaj mikserem tak długo, aż staną się puszystą masą (nie może być rzadka – ubijaj ją tak długo, aż będzie gęsta i puszysta)3. Do ubitej masy z jajek powoli, stopniowo dodawaj zimne mascarpone ubijając mikserem na średnich obrotach.4. Teraz przyszedł czas na biszkopty. Namaczaj je w kawie i ułóż pierwszą warstwę w szklanych pucharkach lub szklankach. Następnie oprósz biszkopty kakaem i nałóż warstwę kremu, ułóż kolejną warstwę biszkoptów, znowu kakao i kolejna warstwa kremu. Liczba warstw zależy od Ciebie. Na górze tiramisu powinien być krem oprószony kakaem.5. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby tiramisu się schłodziło.Smacznego!Tabela kalorii:5 żółtek: 5 x 55 = 275 kalorii5 łyżek cukru: 5 x 49 = 245 kalorii3 łyżki likieru kawowego: ok 70 kalorii70 ml likieru Amaretto: ok 250 kalorii250 gram serka mascarpone: 983 kaloriebiszkopty: ok 300 kalorii2 łyżki kakao: ok 25 kaloriiRAZEM: 2 148 kalorii – średnio z przepisu wychodzi 5-6 porcji tiramisu w pucharkach, a więc jedna porcja ma ok 400 kalorii. Jedna, duża łyżka klasycznego tiramisu ma ok 100 kalorii.