Wykonanie
Pin It
Dziś przy afrykańskich upałach panujących za oknem zapraszam na domowe
lody ananasowe bez
jajek. Z reguły
lody robię na bazie
żółtek, ale przy tych temperaturach postanowiłam z nich jednak zrezygnować. Dla chętnych, którzy nie wyobrażają sobie
lodów bez
jajek jest też przepis na domowe
lody ananasowe.
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzeniaSkładniki:250 g
mascarpone150 g
jogurtu greckiego80 g drobnego
cukru250 g świeżego dojrzałego
ananasaWykonanie:
Jogurt i
mascarpone powinny być zimne.
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w kostkę wkładamy do blendera i blendujemy. Do miski wkładamy
jogurt i
mascarpone, dodajemy
cukier i ubijamy przez 3-4 minuty, następnie dodajemy zmiksowanego
ananasa i wszystko dokładnie mieszamy.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do
lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę.
Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowych foremek na
lody, jeśli posiadamy, lub do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.