Tort chałwowy

nazwa

Wykonanie

Fantastyczny tort, ale wymaga czasu i cierpliwości. Upiekłam go na 21 urodziny mojej córki. Chciałam, by był wyjątkowy w smaku. Dekoracja też mi się udała (wszyscy podziwiali).
Składniki:
Biszkopt:
jaja 6
cukier 18 dag
mąka pszenna 8 dag
mąka ziemniaczana 6 dag
kakao 6 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Poncz:
woda 80 ml
cukier 6 dag
cukier waniliowy 1
wódka 30 ml
Krem:
żółtka 4
cukier 6 dag
cukier waniliowy 1
mleko 3,2% 150 ml
biała czekolada 3 tabliczki
śmietanka UHT 30% 450 ml
chałwa kakaowa 250 dag
Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzepać z cukrem z połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać resztę cukru. Utarte żółtka połączyć z pianą z białek. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni ok. 45 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Poncz:
Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać wódkę. Wymieszać.
Krem:
W dużym garnku żółtka utrzepać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko zagotować i powoli dodawać do żółtek. Następnie podgrzewać na średnim ogniu nadal utrzepując, aż masa zrobi się puszysta (uważać, by nie zagotować). Zestawić z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia kostek.
Gdy masa będzie gładka i lekko ciepła, stopniowo połączyć ją z ubitą śmietanką. Powinien powstać puszysty krem.
Przełożenie:
Biszkopt przekroić dwukrotnie, by powstały 3 krążki. Dolny krążek nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ¼ kremu,
pokruszyć część chałwy. Przykryć biszkoptem itd.
Wierzch i boki tortu obłożyć kremem. Wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut, następnie przełożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie udekorować tort. Można obsypać chałwą lub gorzkim kakao i ułożyć aplikacje np. z masy cukrowej (w tym przypadku z pianek marshmallows i kolorowej posypki).
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/04/tort-chawowy.html