Wykonanie
Fantastyczny tort, ale wymaga czasu i cierpliwości. Upiekłam go na 21 urodziny mojej córki. Chciałam, by był wyjątkowy w smaku. Dekoracja też mi się udała (wszyscy podziwiali).
Składniki:
Biszkopt:
jaja 6
cukier 18 dag
mąka pszenna 8 dag
mąka ziemniaczana 6 dag
kakao 6 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczkaPoncz:
woda 80 ml
cukier 6 dag
cukier waniliowy 1
wódka 30 mlKrem:
żółtka 4
cukier 6 dag
cukier waniliowy 1
mleko 3,2% 150 ml
biała czekolada 3 tabliczki
śmietanka UHT 30% 450 ml
chałwa kakaowa 250 dagWykonanie:
Biszkopt czekoladowy:
Żółtka oddzielić od
białek.
Żółtka utrzepać z
cukrem z połową
cukru.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać resztę
cukru. Utarte
żółtka połączyć z pianą z
białek. Dodać
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni ok. 45 minut. Odstawić do wystygnięcia.Poncz:
Wodę zagotować z
cukrem. Wystudzić. Dodać
wódkę. Wymieszać.Krem:W dużym garnku
żółtka utrzepać z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mleko zagotować i powoli dodawać do
żółtek. Następnie podgrzewać na średnim ogniu nadal utrzepując, aż masa
zrobi się puszysta (uważać, by nie zagotować). Zestawić z ognia, dodać kawałki
czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia kostek.
Gdy masa będzie gładka i lekko ciepła, stopniowo połączyć ją z ubitą
śmietanką. Powinien powstać puszysty krem.Przełożenie:
Biszkopt przekroić dwukrotnie, by powstały 3 krążki. Dolny krążek nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ¼ kremu,
pokruszyć część
chałwy. Przykryć
biszkoptem itd.
Wierzch i boki
tortu obłożyć kremem. Wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut, następnie przełożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie udekorować tort. Można obsypać
chałwą lub gorzkim
kakao i ułożyć aplikacje np. z masy cukrowej (w tym przypadku z pianek marshmallows i kolorowej posypki).