ßßß Cookit - przepis na Ciasto z ziemniaków i porów

Ciasto z ziemniaków i porów

nazwa

Wykonanie

Po porę, jako warzywo sięgam niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest ona składnikiem bulionów i zup w moim domu. Tym razem jednak zaryzykowałam i spróbowałam czegoś nowego. Ten wytrawny placek, przygotowany na kształt słodkich wypieków, dzięki charakterystycznej kratce na wierzchu, praktycznie w całości składa się z pory. Pomimo tego danie jest delikatne i jedwabiste. Bardzo mi smakowało i od dziś częściej będę eksperymentować z różnymi warzywami w mojej kuchni.
Przepis pochodzi z książki "Jedno smacznie danie".
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki
1/8 płaskiej łyżeczki soli
115 g masła, schłodzonego
60 g utartego parmezanu
1/8 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
1/8 płaskiej łyżeczki mielonej gorczycy
jajko, ubite
2-3 łyżeczki zimnej wody
Nadzienie:
30 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
450 g porów, umytych i pokrojonych w drobne krążki
płaska łyżeczka oregano
30 g mąki
285 ml wywaru z warzyw
150 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
świeżo zmielony pieprz czarny
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
340 g gotowanych ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry
2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Suche składniki na ciasto wymieszać razem (parmezan także). Do suchych składników dodajemy masło i mieszamy widelcem lub siekamy nożem do kawałków grubości kaszy. Jajko mieszamy z wodą i dodajemy do ciasta. Ponownie zagniatamy widelcem, na końcu zagniatając ciasto dłońmi, pozostawiając w nim grudki masła. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy farsz. W dużym rondlu roztapiamy masło z oliwą. Wrzucamy porę i smażymy aż pora zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodajemy oregano i mąkę i smażymy przez chwilę. Całość zalewamy bulionem i mieszamy aż nadzienie zgęstnieje. Dodajemy śmietany, pieprz, sól, gałkę muszkatołową, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny w celu schłodzenia.
3/4 ciasta rozwałkować na stolnicy. Przykryć nim dno i boki blachy (u mnie 20x20). Na dnie ułożyć plasterki ziemniaków. Całość zalać nadzieniem z pory.
Z reszty ciasta rozwałkować prostokąt i powycinać paski na kratkę. Posmarować łączenia kratki wodą, żeby paski się skleiły. Kratkę posmarować z wierzchu mlekiem. Wstawić blachę do piekarnika na 220 stopni na około 30-40 minut.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_138_ciasto-z-ziemniakow-i-porow.html