Wykonanie
Po
porę, jako warzywo sięgam niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest ona składnikiem
bulionów i zup w moim domu. Tym razem jednak zaryzykowałam i spróbowałam czegoś nowego. Ten wytrawny placek, przygotowany na kształt słodkich wypieków, dzięki charakterystycznej kratce na wierzchu, praktycznie w całości składa się z
pory. Pomimo tego danie jest delikatne i jedwabiste. Bardzo mi smakowało i od dziś częściej
będę eksperymentować z różnymi warzywami w mojej kuchni.Przepis pochodzi z książki "Jedno smacznie danie".Składniki:Ciasto:225 g
mąki1/8 płaskiej łyżeczki
soli115 g
masła, schłodzonego60 g utartego
parmezanu1/8 płaskiej łyżeczki
pieprzu cayenne1/8 płaskiej łyżeczki mielonej
gorczycyjajko, ubite2-3 łyżeczki zimnej
wodyNadzienie:30 g
masła1 łyżka
oliwy z oliwek450 g
porów, umytych i pokrojonych w drobne krążkipłaska łyżeczka
oregano30 g
mąki285 ml
wywaru z warzyw150 ml
śmietany o niskiej zawartości tłuszczuświeżo zmielony
pieprz czarny1/4 płaskiej łyżeczki
soli1/4 płaskiej łyżeczki
gałki muszkatołowejdrobno starta skórka i sok z 1/2
cytryny340 g gotowanych
ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry2 łyżki
mleka do posmarowania ciastaPrzygotowanie:Suche składniki na ciasto wymieszać razem (
parmezan także). Do suchych składników dodajemy
masło i mieszamy widelcem lub siekamy nożem do kawałków grubości
kaszy.
Jajko mieszamy z
wodą i dodajemy do ciasta. Ponownie zagniatamy widelcem, na końcu zagniatając ciasto dłońmi, pozostawiając w nim grudki
masła. Odstawiamy do lodówki.Przygotowujemy farsz. W dużym rondlu roztapiamy
masło z
oliwą. Wrzucamy
porę i smażymy aż
pora zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodajemy
oregano i
mąkę i smażymy przez chwilę. Całość zalewamy
bulionem i mieszamy aż nadzienie zgęstnieje. Dodajemy
śmietany,
pieprz,
sól,
gałkę muszkatołową, skórkę i
sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny w celu schłodzenia.3/4 ciasta rozwałkować na stolnicy. Przykryć nim dno i boki blachy (u mnie 20x20). Na dnie ułożyć plasterki
ziemniaków. Całość zalać nadzieniem z
pory.Z reszty ciasta rozwałkować prostokąt i powycinać paski na kratkę. Posmarować łączenia kratki
wodą, żeby paski się skleiły. Kratkę posmarować z wierzchu
mlekiem. Wstawić blachę do piekarnika na 220 stopni na około 30-40 minut.