ßßß Cookit - przepis na Łatwe ciasto dyniowo-pomarańczowe

Łatwe ciasto dyniowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Jesień w kuchni jednoznacznie kojarzy mi się z dynią. Jest to warzywo tak bardzo uniwersalne, że wręcz idealnie nadaje się do wszystkiego. Szykuję z niej placki, konfiturę i ciasto. Zupa dyniowa czy dyniowy gulasz idealnie rozgrzewa w chłodny dzień. Dynię można upiec, usmażyć czy ugotować. W każdej postaci i niezależnie od sposobu przygotowania będzie smakować idealnie.
Dynia najlepiej smakuje na słodko
Szukając pomysłu na niedzielną słodką przekąskę przygotowałam ciasto dyniowo-pomarańczowe. Jest ono niezwykle łatwe do zrobienia, więc nawet taki słaby piekarz jak ja bez problemu sobie z nim poradził. To ciasto nie wymaga zachowania idealnych proporcji, więc sprawdza się dla tych, którzy nie przywiązują w kuchni szczególnej uwagi do proporcji, a ich podstawową jednostką miary jest „na oko”. Jedynym jego minusem jest duża ilość brudnych naczyń, niemniej do sprzątania można zaangażować pozostałych domowników. W końcu podział obowiązków powinien obowiazywać.
Składniki na ciasto:
1 szklanka surowej startej dynii (wykorzystałam odmianę piżmową)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki żytniej
3 łyżki ziaren słonecznika
garść rodzynek
2 jajka
3 łyżki drobnego cukru
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka starta z połowy pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski wsypuję suche składniki: oba rodzaje mąki, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W osobnej misce umieszczam startą dynię, słonecznik i namoczone wcześniej rodzynki (zalane na 2-3 minuty gorącą wodą).
Mikserem na najwyższych obrotach ubijam jajka przez 7 minut. Mniej więcej w połowie ubijania dosypuję małymi ilościami cukier bez przerwy miksując. Po chwili bardzo powoli dolewam olej i dodaję skórkę startą z pomarańczy (pomarańczę wcześniej dokładnie umyłam i sparzyłam).
Gdy masa z jajek będzie gęsta dodaję ją do miski z dynią i delikatnie mieszam. Następnie masę dyniową przekładam do miski z suchymi składnikami i łączę całość.
Piekę w temperaturze 160 stopni przez ok godzinę lub do momentu aż patyczek będzie suchy.
Masa pomarańczowa z serkiem Philadelphia
Składniki na masę:
100 g serka Philadelphia
skórka starta z 1/4 pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka kremowego miodu (wykorzystałam rzepakowy)
Sposób przygotowania:
W małej miseczce łączę wszystkie składniki na gładką masę. Serek powinien zabarwić się na delikatnie pomarańczowy kolor.
Jeżeli miód jest zbyt skrystalizowany, aby dobrze połączyć się z pozostałymi składnikami można delikatnie go podgrzać.
Masa będzie słodka, niemniej ze względu na to, że ciasto zawiera niewielką ilość cukru słodki smak nie powinien być aż tak wyczuwalny.
Masę wstawiam do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na czas pieczenia). Następnie smaruję nią wystudzone ciasto.
Sprawdź moje inne przepisy z dynią
Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/11/szybkie-i-latwe-ciasto-dyniowo-pomaranczowe