Wykonanie
Jesień w kuchni jednoznacznie kojarzy mi się z
dynią. Jest to warzywo tak bardzo uniwersalne, że wręcz idealnie nadaje się do wszystkiego. Szykuję z niej placki,
konfiturę i ciasto. Zupa dyniowa czy
dyniowy gulasz idealnie rozgrzewa w chłodny dzień.
Dynię można upiec, usmażyć czy ugotować. W każdej postaci i niezależnie od sposobu przygotowania będzie smakować idealnie.
Dynia najlepiej smakuje na słodkoSzukając pomysłu na niedzielną słodką przekąskę przygotowałam ciasto
dyniowo-
pomarańczowe. Jest ono niezwykle łatwe do zrobienia, więc nawet taki słaby piekarz jak ja bez problemu sobie z nim poradził. To ciasto nie wymaga zachowania idealnych proporcji, więc sprawdza się dla tych, którzy nie przywiązują w kuchni szczególnej uwagi do proporcji, a ich podstawową jednostką miary jest „na oko”. Jedynym jego minusem jest duża ilość brudnych naczyń, niemniej do sprzątania można zaangażować pozostałych domowników. W końcu podział obowiązków powinien obowiazywać.
Składniki na ciasto:1 szklanka surowej startej
dynii (wykorzystałam odmianę piżmową)1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/4 szklanki
mąki żytniej3 łyżki
ziaren słonecznikagarść
rodzynek2
jajka3 łyżki drobnego
cukru1/3 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejskórka starta z połowy
pomarańczy1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliSposób przygotowania:Do miski wsypuję suche składniki: oba rodzaje
mąki,
przyprawy,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
sól.W osobnej misce umieszczam startą
dynię,
słonecznik i namoczone wcześniej
rodzynki (zalane na 2-3 minuty gorącą
wodą).Mikserem na najwyższych obrotach ubijam
jajka przez 7 minut. Mniej więcej w połowie ubijania dosypuję małymi ilościami
cukier bez przerwy miksując. Po chwili bardzo powoli dolewam
olej i dodaję skórkę startą z
pomarańczy (
pomarańczę wcześniej dokładnie umyłam i sparzyłam).Gdy masa z
jajek będzie gęsta dodaję ją do miski z
dynią i delikatnie mieszam. Następnie masę
dyniową przekładam do miski z suchymi składnikami i łączę całość.Piekę w temperaturze 160 stopni przez ok godzinę lub do momentu aż patyczek będzie suchy.Masa pomarańczowa z
serkiem PhiladelphiaSkładniki na masę:100 g
serka Philadelphiaskórka starta z 1/4
pomarańczy3 łyżki soku z
pomarańczy1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka kremowego
miodu (wykorzystałam rzepakowy)Sposób przygotowania:W małej miseczce łączę wszystkie składniki na gładką masę.
Serek powinien zabarwić się na delikatnie
pomarańczowy kolor.Jeżeli
miód jest zbyt skrystalizowany, aby dobrze połączyć się z pozostałymi składnikami można delikatnie go podgrzać.Masa będzie słodka, niemniej ze względu na to, że ciasto zawiera niewielką ilość
cukru słodki smak nie powinien być aż tak wyczuwalny.Masę wstawiam do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na czas pieczenia). Następnie smaruję nią wystudzone ciasto.
Sprawdź moje inne przepisy z
dyniąPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi