Wykonanie

Wiosna zbliża się nieśmiało, niezdecydowana czy chciałaby tu zostać czy przedłużyć sobie urlop w ciepłych krajach. Jako,że jednak nadchodzące ciepło czuć w kościach
pora zmienić menu, wyrzucić z niego ciężkie, zimowe potrawy a zastąpić je lekkimi, kolorowymi daniami bazującymi na nowalijkach, które pojawiły się już na lokalnych marketach. W najnowszym numerze magazynu Kukbuk słusznie stwierdzono, że w sezonie, kiedy polskie
warzywa i owoce królują w marketach wstyd byłoby sięgać po daleką egzotykę. Łopatologicznie mówiąc porzućcie te wszystkie
ananasy,
kiwi,
awokado, etc i przypomnijcie sobie jak smakują polskie
jabłka,
truskawki,
śliwki i inne pyszności. Szykujemy dla was
serię dań z nowalijkami, które uda nam się znaleźć w tym tygodniu na okolicznym bazarku. Zatem wyczekujcie nowych przepisów, bo pomysłów mamy całe mnóstwo. Teraz trzeba tylko wygospododarować trochę czasu.Dziś mamy dla was zaledwie preludium nowalijkowego szaleństwa, które zaczynamy od obsadzenia
rzodkiewki w roli głównej. Co prawda wg. kalendarza sezonowości to warzywo jest już z nami od końca marca, jednak mnie kojarzy się z pełnią wiosny. Zachęcam do odkrywania nieznanych atutów
rzodkiewki, którymi są jej liście. Nie ma co się na nie obrażać, mają całe mnóstwo witaminy C a przy tym smakują całkiem nieźle. W połączeniu z pełnoziarnistym (lub nie)
makaronem,
pomidorami,
brokułami,
fetą i prażonym
sezamem stanowią świetne połączenie, jakiego jeszcze nie znacie. Taka
sałatka nadaję się na sycący lunch lub bogatą kolacja. Zatem do dzieła!**********************************************************Spring salad with radish,
feta cheese and
sesame seeds

czas przygotowania: 30 minutCzego potrzebujesz?ok. 200 g ciemnego
makaronu, ugotowanego al dente5 różyczek
brokuła, obgotowanych (ja gotuję je razem z
makaronem)pęczek
rzodkiewki z liśćmi, umyte,
rzodkiewki pokrojone w połówki1
pomidor, pokrojony w ćwiartkiok. 70 g
sera feta 12%, pokrojony w kostkę1 1/2 łyżki
sezamudressing:1/4 szkl
oliwy z oliwek3 łyżki
wody1 ząbek
czosnku, zmiażdżony1 łyżeczka
ziół prowansalskichsólCo teraz?1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.2. Upraż
sezam na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje.3. Podawaj posypane
sezamem i wymieszane z dressingiem.preparation
time: 30 minutesWhat do you need?200 g of whole-wheat pasta, cooked al dente5 broccoli florets,-cooked (I cook them with pasta)bunch of radishes with leaves, washed,radishes sliced in half1 tomato, cut into quarters approximately1 1/2 tablespoons
sesame seedsdressing: 1/4 glass of
olive oil3 tablespoons water1 clove garlic, crushed1 teaspoon herbs de ProvencesaltWhat now?1. Mix all ingredients in a large bowl.2. Roast the
sesame seeds on a dry pan until lightly browned.3.
Serve sprinkled with
sesame seeds and mixed with the dressing.