ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka z rzodkiewką, fetą i sezamem

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, fetą i sezamem

nazwa

Wykonanie

Wiosna zbliża się nieśmiało, niezdecydowana czy chciałaby tu zostać czy przedłużyć sobie urlop w ciepłych krajach. Jako,że jednak nadchodzące ciepło czuć w kościach pora zmienić menu, wyrzucić z niego ciężkie, zimowe potrawy a zastąpić je lekkimi, kolorowymi daniami bazującymi na nowalijkach, które pojawiły się już na lokalnych marketach. W najnowszym numerze magazynu Kukbuk słusznie stwierdzono, że w sezonie, kiedy polskie warzywa i owoce królują w marketach wstyd byłoby sięgać po daleką egzotykę. Łopatologicznie mówiąc porzućcie te wszystkie ananasy, kiwi, awokado, etc i przypomnijcie sobie jak smakują polskie jabłka, truskawki, śliwki i inne pyszności. Szykujemy dla was serię dań z nowalijkami, które uda nam się znaleźć w tym tygodniu na okolicznym bazarku. Zatem wyczekujcie nowych przepisów, bo pomysłów mamy całe mnóstwo. Teraz trzeba tylko wygospododarować trochę czasu.
Dziś mamy dla was zaledwie preludium nowalijkowego szaleństwa, które zaczynamy od obsadzenia rzodkiewki w roli głównej. Co prawda wg. kalendarza sezonowości to warzywo jest już z nami od końca marca, jednak mnie kojarzy się z pełnią wiosny. Zachęcam do odkrywania nieznanych atutów rzodkiewki, którymi są jej liście. Nie ma co się na nie obrażać, mają całe mnóstwo witaminy C a przy tym smakują całkiem nieźle. W połączeniu z pełnoziarnistym (lub nie) makaronem, pomidorami, brokułami, fetą i prażonym sezamem stanowią świetne połączenie, jakiego jeszcze nie znacie. Taka sałatka nadaję się na sycący lunch lub bogatą kolacja. Zatem do dzieła!
**********************************************************
Spring salad with radish, feta cheese and sesame seeds
czas przygotowania: 30 minut
Czego potrzebujesz?
ok. 200 g ciemnego makaronu, ugotowanego al dente
5 różyczek brokuła, obgotowanych (ja gotuję je razem z makaronem)
pęczek rzodkiewki z liśćmi, umyte, rzodkiewki pokrojone w połówki
1 pomidor, pokrojony w ćwiartki
ok. 70 g sera feta 12%, pokrojony w kostkę
1 1/2 łyżki sezamu
dressing:
1/4 szkl oliwy z oliwek
3 łyżki wody
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
Co teraz?
1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
2. Upraż sezam na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje.
3. Podawaj posypane sezamem i wymieszane z dressingiem.
preparation time: 30 minutes
What do you need?
200 g of whole-wheat pasta, cooked al dente
5 broccoli florets,-cooked (I cook them with pasta)
bunch of radishes with leaves, washed,
​​radishes sliced in half
1 tomato, cut into quarters approximately
1 1/2 tablespoons sesame seeds
dressing: 1/4 glass of olive oil
3 tablespoons water
1 clove garlic, crushed
1 teaspoon herbs de Provence
salt
What now?
1. Mix all ingredients in a large bowl.
2. Roast the sesame seeds on a dry pan until lightly browned.
3. Serve sprinkled with sesame seeds and mixed with the dressing.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/05/wiosenna-saatka-z-rzodkiewka-feta-i.html