Wykonanie

Tak jakoś miałam ochotę na
makaron,
brokuła... A
brokuł z
fetą to zawsze dobre połączenie :) Ot i stąd cały pomysł. Jeszcze parę
pomidorków dla smaku i koloru i
sałatka gotowa. Miała tylko jedną, ogromną wadę... zniknęła szybciutko w tajemniczych okolicznościach...Największą trudność przy pisaniu przepisu sprawia mi określenie liczby porcji... w tym przypadku połowę pochłonęłam sama na drugie śniadanie :) Więc równie dobrze można uznać, że były to dwie porcje...Składniki (3 - 4 porcje):- szklanka
makaronu świderki-
brokuł- pół kostki
sera feta- ok. 125 g
pomidorków koktajlowych- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
majonezu- 2 łyżki gęstej
śmietany 18%- łyżeczka
ziół prowansalskich-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.2. W oddzielnym garnku gotujemy
wodę na
brokuła, dodajemy do niej łyżeczkę
soli oraz pół łyżeczki
cukru. Do wrzątku wrzucamy podzielonego na "różyczki"
brokuła. Gotujemy 3 - 4 minuty BEZ pokrywki. Odcedzamy na durszlaku.3.
Ser feta kroimy w niewielką kostkę,
pomidorki na połówki lub ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy wystudzonego
brokuła i
makaron.4. W szklance mieszamy
majonez ze
śmietaną, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
ziołami prowansalskimi. Przekładamy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy.5. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, ewentualnie
ziołami prowansalskimi.