Wykonanie
Od zawsze uwielbiałam piec
ciasteczka z
czekoladą. Zawsze korzystałam z tego samego przepisu, robiąc od razu kilka porcji i czasem zamieniając
czekoladę na
orzechy, pestki lub
rodzynki. Teraz, kiedy zrezygnowałam ze stosowania
cukru, postanowiłam wrócić do starego przepisu i znowu cieszyć się pysznymi
ciasteczkami. Przepis musiałam jednak zmodyfikować. Dla eksperymentu zrobiłam trzy partie
ciastek, do każdej dodając inny słodzik –
ksylitol,
syrop z agawy oraz
stewię fluid. Wszystkie były równie pyszne! Na końcu wpisu zamieszczam przydatną tabelę z przelicznikiem najpopularniejszych naturalnych słodzików używanych zamiast
cukru oraz tabelę z przelicznikiem
trzech form
stewii.Delicious cookies with chocolate, which can be baked in three versions – with xylitol, agave
syrup or
stevia.Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej.
Mąkę pszenną można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego
miksu mąk bg o naturalnym składzie.Składniki (na ok. 20
ciasteczek)Z 100 g
masła40 g
ksylitolu lub
syropu z agawy albo 30 kropel
stewii fluidM szczypta
imbiru lub
goździkówW szczypta
soliD 140 g
mąki pszennejO 2 łyżki
kakao lub karobu50-100 g
gorzkiej czekolady (używam
czekolady 90%)W misce utrzeć drewnianą łyżką
masło ze słodzikiem. Dodać szczyptę
imbiru lub
goździków (można też użyć
cynamonu,
kardamonu albo nawet
czarnego pieprzu) oraz szczyptę
soli. Jeżeli do słodzenia używacie
stewii, będzie konieczne dodanie w tym momencie 3-4 łyżek zimnej
wody, aby ciasto miało lepszą konsystencję. Następnie wsypać do miski
mąkę oraz
kakao lub karob. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę
gorzką czekoladę (ilość według uznania).Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Po wyjęciu rozwałkować, wykroić
ciastka i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 12-15 minut. Należy uważać, by
ciastka się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Po ułożeniu
ciastek na blasze można je dodatkowo schłodzić w lodówce przez 15-20 minut, tuż przed włożeniem do piekarnika.Tym razem nie połączyłam posiekanej
czekolady z
ciastem, lecz posypałam nią każde
ciastko bezpośrednio przed pieczeniem. Ciasto bez
czekolady lepiej się wałkuje i wykraja, ale
ciasteczka z zagniecioną
czekoladą są smaczniejsze (widocznie podczas schładzania aromat
czekolady przenika do ciasta :)Zagniecione ciasto można też uformować w krótkie wałki, owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić (przynajmniej 2 godziny). Wyjmować po jednym wałku, by pozostałe ciasto niepotrzebnie się nie nagrzewało. Kroić na plastry i od razu układać je na blasze, ewentualnie delikatnie poprawiając kształt palcami.

Przepis dodaję do akcji:Eksperyment z trzema słodzikamiKonsystencja
ciastek upieczonych z trzema różnymi słodzikami jest zaskakująco podobna. Mój tester wykrył jednak pewne subtelne różnice.
Ciastka z
ksylitolem wyszły nieco wilgotniejsze i bardziej miękkie, partia z
syropem z agawy jest trochę twardsza i bardziej sucha, a
ciasteczka ze
stewią bardziej kruche, piaskowe. Zamiast zastosowanych przeze mnie słodzików możecie użyć np.
miodu,
syropu klonowego lub
daktylowego. Poniżej oraz w zakładce „Stewia” zamieszczam tabelkę z przelicznikiem słodzików. Może się przydać, jeśli będziecie chcieli zastąpić jakiś słodzik innym. Podane w tabeli dane są jednak orientacyjne, ponieważ wszystko zależy od pozostałych składników ciasta (konsystencja) oraz waszych preferencji
smakowych (poziom
słodyczy). Jedni potrzebują więcej
stewii czy
syropu klonowego, inni mniej. Różnią się także od siebie
stewiowe produkty poszczególnych firm.Coraz więcej osób pyta mnie, jakiej
stewii używam, więc podaję nazwy firm do ogólnej wiadomości. Właściwie korzystam już tylko ze
stewii fluid, ponieważ jest dla mnie najwygodniejsza i najbardziej wydajna. Początkowo używałam
stewii fluid w takim opakowaniu, a obecnie w nieco innym . Kupuję
stewię na pewnym popularnym portalu aukcyjnym (jeśli potrzebujecie konkretnych namiarów na zaufanego sprzedawcę, napiszcie do mnie). Mój degustator stwierdził, że ta druga wersja jest smaczniejsza i jeszcze słodsza. Ja tej różnicy nie zauważyłam :)Tabela z różnymi rodzajami
stewii stosowanymi zamiast
cukruZmielone suszone liście1 filiżanka 1 łyżeczka 1 łyżeczka 2 łyżki1 łyżka 6-9 kropel max. 1/4 łyżeczki 1/4-1/2 łyżeczki1 łyżeczka 2-3 krople szczypta 2-4 szczyptyTabela z najpopularniejszymi naturalnymi zamiennikami
cukruRodzaj słodzika Zamiast 1 filiżanki
cukru Redukcja płynów
stewia fluid 1 łyżeczka dodaj 1/8 filiżanki (2 łyżki)
syrop z agawy 1/2-3/4 filiżanki zredukuj 1/3 filiżanki
ksylitol 1 filiżanka –
miód 1/2-3/4 filiżanki zredukuj 1/8 filiżanki
syrop klonowy 3/4 filiżanki zredukuj 1/8 filiżankimelasa 1/2 filiżanki –słód jęczmienny 1 1/2 filiżanki zredukuj nieznaczniesłód
ryżowy 1 1/2 filiżanki zredukuj nieznacznie