ßßß Cookit - przepis na Piernikowe ciasteczka z kawałkami czekolady

Piernikowe ciasteczka z kawałkami czekolady

nazwa

Wykonanie

Przez chwilę dam odpocząć Nigelli i zabiorę się za przepisy jej amerykańskiej koleżanki Marthy Stewart ;-). Choć na pierwszy rzut oka przepisy Marthy są mniej proste (czytaj: nie w stylu 'wymieszać i upiec'), to jak się dobrze poszuka, można coś szybkiego znaleźć ;-). Na pierwszy ogień poszły ciasteczka o smaku piernika z kawałkami czekolady. Teksturą nie przypominają naszych pierniczków, po prostu są to ciastka. Choć należą do twardszych, są przepyszne, a szczególnie na ciepło ze szklanką mleka. Polecam!
Składniki na około 25 ciastek:
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
190 g mąki pszennej
1¼ łyżeczki zmielonego imbiru
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
120 g masła
1 łyżka świeżo startego imbiru (uwaga: imbir jest bardzo wyczuwalny)
pół szklanki ciemnego brązowego cukru
pół szklanki melasy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1/4 szklanki cukru (do obtoczenia)
Czekoladę posiekać, na większe kawałki (kilkumilimetrowe). Do naczynia przesiać mąkę z imbirem, cynamonem, goździkami, gałką i kakao.
Masło utrzeć ze świeżo startym imbirem i brązowym cukrem, do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy, przez około 4 minuty. Dodać melasę, dalej ucierać. Sodę rozpuścić w 1,5 łyżeczki wrzącej wody.
Połączyć razem masę maślaną z mąką, pozostałymi składnikami i sodą, zmiksować. Na końcu wmieszać czekoladę. Masę ciasteczkową spłaszczyć, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w białym cukrze. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut (zależy od piekarnika i wilekości ciastek). Powinny ładnie popękać, lecz zbyt długie pieczenie spowoduje, że będą zbyt twarde. Odczekać 5 minut i zdejmować z blachy.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/piernikowe-ciasteczka-z-kawalkami-czekolady