ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z kandyzowanym imbirem...

Ciasteczka z kandyzowanym imbirem...

nazwa

Wykonanie

Jeżeli lubicie imbir i przyprawy korzenne, te ciasteczka są zdecydowanie dla Was :) Mocno imbirowe, nie za słodkie, z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu.. pyszne! W oryginalnej wersji z dwoma rodzajami nierafinowanego cukru, u mnie tylko z jednym, dzięki czemu nie są tak twarde i słodkie, a wciąż przyjemnie chrupią. Dodatek kandyzowanego imbiru dodaje im pikanterii i sprawia, że jeszcze cudniej pachną :)
Imbirowe ciasteczka kojarzą mi się z jesiennymi i zimowymi wieczorami przy kubku aromatycznego earl greya, ale wiosną smakują równie dobrze. Zwłaszcza, że w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza i nie raz ma się ochotę spędzić popołudnie pod ciepłym kocykiem, z filiżanką kawy lub gorącej herbatki.
Polecam :)
* przepis z „Mum’s Baking Book” Catherine Fulvio
Składniki na około 15 średniej wielkości ciasteczek:
125g miękkiego niesolonego masła
110g jasnego brązowego cukru demerara (w oryginale dodatkowo 40g jasnego cukru muscovado)
175g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka oleju słonecznikowego (u mnie rzepakowy)
75g drobno posiekanego kandyzowanego imbiru
około 10 kostek gorzkiej czekolady (przeciętych na pół)
Wykonanie:
Mąkę, imbir oraz cynamon przesiej.
Masło i cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj dokładnie. Dodaj olej oraz posiekany imbir i jeszcze raz wymieszaj do połączenia.
Z masy rób kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasteczka i w środek każdego wciśnij delikatnie połówkę kostki czekolady. Wstaw ponownie do pieca i piecz jeszcze około 5 minut, do momentu, gdy ciasteczka się zarumienią, a czekolada rozpuści lekko.
Wyjmij i studź na blasze.
Przechowuj w szczelnym pojemniku przez około tydzień.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/16/ciasteczka-z-kandyzowanym-imbirem