Wykonanie
Opis : Moja chęć zrobienia samodzielnie tej krajanki, narodziła się, gdy mąż kupił ją dla mnie i córki na deser. Pierwsza reakcja była bardzo pozytywna, po drugim i trzecim kawałku stwierdziłam, że już dosyć na jakiś krótki czas. Ale po jakimś czasie postanowiłam sama zmierzyć się z tym
ciastem.
Powiem krótko, jest to super sposób dla takich głodomorów
słodyczy jak ja. Po zjedzeniu jednego kwadracika tego słodkiego ponad wszystkie słodkości świata, jakie
jadłam,
ciastka odechce Wam się
słodyczy na kilka godzin lub więcej (w moim przypadku tak się stało). Aż
dziwne, że chętnie sięga się po następny kwadracik po upływie tego czasu. Ten idealnie kruchy i
maślany spód, który znajduje się na dole krajanki, lekko łagodzi jej ogromną słodkość.Ciasto jest również bardzo wydajne, gdyż poczęstowanie np. gości takim jednym kwadracikiem, gwarantuje podziękowanie za następny. Ogólnie ciasto jest pyszne, ale strasznie słodkie i tym samym nie każdy może je polubić.Pochodzenie : kuchnia szkocka; przepis ogólnodostępnyIlość : forma o wym. 20/20 cmSkładniki :I sposób :250 g
mąki pszennej175 g
masła75 g
cukruII sposób :250 g kruchych
ciastek (shortbread biscuits)55 g roztopionego masła/margaryny* (u mnie jeszcze inny przepis na ciasto, ponieważ upiekłam ciasto kruche na I sposób, ale nieszczęśliwym trafem połamało mi się, więc rozdrobniłam je w malakserze (można również zgnieść na proszek wałkiem), dodałam odrobinę
masła, ciasno wylepiłam nim formę i ponownie zapiekłam).Składniki Na Masę Karmelową :150 g masła/margaryny150 g
brązowego cukru (w ostateczności białego)400 g mleczka skondensowanego słodzonegoSkładniki Pozostałe :200 g
mlecznej czekolady (najlepiej niezbyt słodkiej i mdłej)Przygotowanie Ciasta :I Sposób :Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub posiekać w malakserze/blenderze z dużymi nożami, aby wszystko się połączyło (niekoniecznie uzyskamy zwartą i elastyczną kulę; może być to ciasto bardziej rozpadające się).Rozgrzać piekarnik do 180* C.
Ciastem wylepić równo dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Nakłuć gęsto widelcem.Piec 20-30 min., aż lekko się zarumieni lub uzyska mocno żółty kolor.Ostudzić.II Sposób :Do malaksera/blendera z dużymi/ostrymi nożami włożyć kruche
ciasteczka i zmielić je na proszek.Dodać
masło i wymieszać.Rozgrzać piekarnik do 180* C.
Ciastem wylepić równo i ciasno dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Zapiekać ok. 20 min.Ostudzić.Przygotowanie Masy Karmelowej :Do garnka/rondla (najlepiej takiego, który nie przywiera/przypala) włożyć masło/margarynę.Rozpuścić na średnim płomieniu.Dodać
cukier.Mieszać chwilę.Wlać mleczko skondensowane.Podgrzewać na małym płomieniu, często mieszając, aby masa nie przypaliła się.Natychmiast wylać masę na upieczone ciasto (tylko gorąca ładnie i równo rozleje się po cieście).Odłożyć w chłodne miejsce, do momentu kiedy karmel lekko stwardnieje.Przygotowanie Polewy :Do garnka/rondla, na którym będzie można zawiesić grubą szklaną lub żelazną miskę, wlać
wodę.Włożyć/Zawiesić miskę, która spełni wcześniej wspomniane wymogi.Włączyć płomień na największą moc i doprowadzić do zagotowania się w garnku/rondlu
wody.Do miski włożyć połamaną w kostkę
czekoladę.Mieszać do momentu roztopienia się czekolady/przejścia w płynny stan.Natychmiast wylać
czekoladę na karmel.Przygotowanie Końcowe :Ostudzić i włożyć do lodówki.Gdy karmel i
czekolada stwardnieją, krajankę pokroić na małe kwadraty..