ßßß Cookit - przepis na Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Ciastko z czekoladą wypływającą z środka... mniam
Przepis dostalam na warsztatach kuchni Agaty.
Ciastko nie jest bardzo słodkie, więc spokojnie można polać je sosem czekoladowym i podać z lodami...
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
50g masła+ do wysmarowania
2łyżeczki kakao
2jajka
2żółtka
100g cukru
100g mąki pszennej
Sól szczypta
Przygotowanie:
Kokilki (z tej porcji ok 3 o średnicy 9cm) nasmarować masłem i obsypać kakao.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub rondelku. Zdjąć z ognia i wystudzić.
W misce ubić jajka, żółtka z cukrem i solą na puszystą masę.
Do masy dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać.
Dodać mąkę, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do kokilek i wstawic na ok 20 min do lodówki
Piec ok 10-15 min w temp 200st. C.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarne-podboje-szefowej.blogspot.com/2014/01/fondant-czekoladowy.html