Wykonanie

Dzisiaj prezentujemy Wam przepis na
ciastka owsiane ...ale w zmienionej wersji, bo z dodatkiem puree z dyni,
imbirem i kawałkami
czekolady!Wyszło nam 7 większych
ciastek . Obliczyłyśmy kaloryczność 1
ciastka i wyszło nam poniżej 100 kcal . Chyba nie jest źle. ;)A teraz zalety tych
ciastek:- bazują na płatkach owsianych (niski indeks glikemiczny), więc sobą bogate w błonnik, żelazo, magnez, witaminy, a także
białko (jako ciekawostka;
płatki owsiane mają największą zawartość
białka ze wszystkich zbóż)- udział
płatków owsianych w codziennej diecie poprawia sprawność fizyczną i wytrzymałość oraz obniża poziom cholesterolu- czujemy się syci na dłuższy czas niż gdybyśmy zjedli zwykłe
ciastka ;)-
dynia : bogata w B-karoten, potas, wapno, witamin z gr. B; działa odkwaszająco na organizm; nawet po obróbce nie
traci wartości-
imbir :ułatwia trawienie, leczy przeziębieniano i oczywiście
gorzka czekolada - pomaga w m.in. myśleniu, dodaje energii, wzmacnia
serce- idealna przekąska na drugie śniadanieDO DZIEŁA! :DSkładniki na 7 sztuk:0,5 szklanki zmielonych
płatków owsianych3 łyzki puree z dyni1 łyżka
masła0,5 łyżeczki startego
imbiru3 łyżki
płatków owsianych3 łyżki
mąki pszennej (w wersji zdrowszej proponujemy użżc razową)1
żółtko1/2 łyżeczki
cukru albo 1 łyżeczka
mioduszczypta
soli3 kostki
czekoladyPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Wszystkie składniki dodajemy do miski i zaczynamy wyrabiać - jeśli ciasto jest klejące, dodaj trochę więcej
mąki.Na blaczce rozkładamy papier do pieczenia.Formujemy kulki, kładziemy na blaszce, a następnie rozpłaszczamy.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut.Wykładamy i ostudzamy na kratce.Możemy rozpuścić w kąpieli
wodnej czekoladę i lekko polać
ciastka.

Smacznego! :D