Wykonanie
Pierniki…przepis miesiącaPierniki i pierniczki…pachną już w niemalże w każdym domu. Pierniki czy małe lukrowane pierniczki to typowe świąteczne wypieki . Jak co roku zaczynam od wypieków pysznych pierniczków szwedzkich tak zwanych pepparkakor. Pierniczki są smaczne, kruche, nadają się do jedzenia i dekoracji. Te pierniczki są najlepsze! Piekę je bardzo często. Sprawdzony przepis na pierniki znajdziecie poniżej. Można je upiec nawet na kilka tygodni przed świętami. Pierniczki należy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Takie pierniczki to również świetny present pod choinkę.Jak się domyślacie pierniki są tematem przepisu miesiąca w grudniu. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia. Przepisy na pierniki, pierniczki i piernikowe ciasta możecie dodawać w komentarzach do tego wpisu.
Składniki: na około 40 pierników380 g
pszennej mąki100 g
cukru120 g
masła150 ml melasy1 duże
jajko¼ łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
korzennej przyprawy do pierników1 łyżeczka mielonego
imbiruszczypta zmielonych
goździków½ łyżeczki
cynamonuBiały
lukier250 g
cukru pudru1
białko1 łyżeczka
octuUtrzyj
masło z
cukrem do białości. Dodaj
jajko i ucieraj jeszcze przez 1 minutę. Wlej melasę i zmiksuj. Dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawy. Wyrób gładkie ciasto,
owiń w folię i włóż do lodówki na noc. Wyjmij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozwałkuj ciasto porcjami na papierze do pieczenia i wycinaj pierniczki. Układaj pierniczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki w piernikach na choinkę. Piecz przez około 8 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, a po kilku minutach zaczynają schnąć.Zmiksuj składniki na
lukier. Miksuj aż masa będzie sztywna. Przełóż do cukierniczego rękawa i udekoruj pierniki.Polecane przepisyPuszysty piernik z
bakaliamiŚwiąteczny piernik i rozwiązanie konkursuPyszne pierniczki
migdałoweKorzenne sucharki świąteczneSzwedzki świąteczny
chleb korzenny na
piwie