ßßß
Składniki na 70 pierników:Pierniki:1 szklanka mąki pszennej3 łyżki stołowe miodu50 g masła5 łyżek cukru1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej15 g przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiru w proszkuLukier na pierniki:białko z 1 jajka1 szklanka cukru pudruSposób przygotowania:Pierniki:Masło wraz z cukrem przełożyć do rondla, po czym rozpuścić na wolnym ogniu. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, zagnieść ciasto dosypując w miarę potrzeby dodatkową ilość mąki.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Następnie wykrawać różne kształty za pomocą foremek do pierników.Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując pomiędzy nimi niewielkie odstępy. Piec około 7-8 minut. Wyjąć i całkowicie przestudzić.Lukier na pierniki:Białko wymieszać mikserem z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie gotowy lukier przełożyć do szprycy i dekorować nim ciasteczka wedle uznania tworząc różnorodne wzory.