Wykonanie
Pierniki21 Grudnia 2013 Gotowanie ze stylemJeśli nie zdążyliście jeszcze zrobić pierników polecam przepis na pyszne i szybkie pierniki oblane lukrem, które znikają z talerza w mig i świetnie prezentują się na
stole wigilijnym. Doskonałe, aromatyczne i chrupkie. Pierniki można dowolnie udekorować zarówno lukrem jak i
czekoladą, cukrowymi kuleczkami a także marcepanem. Ciasto na pierniki wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrawać najróżniejsze kształty. Polecam!Pierniki z lukrem
Składniki na 70 pierników:Pierniki:1 szklanka
mąki pszennej3 łyżki stołowe
miodu50 g
masła5 łyżek
cukru1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej15 g
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru w proszku
Lukier na pierniki:
białko z 1 jajka1 szklanka
cukru pudruSposób przygotowania:Pierniki:
Masło wraz z
cukrem przełożyć do rondla, po czym rozpuścić na wolnym ogniu. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, zagnieść ciasto dosypując w miarę potrzeby dodatkową ilość
mąki.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy. Następnie wykrawać różne kształty za pomocą foremek do pierników.Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując pomiędzy nimi niewielkie odstępy. Piec około 7-8 minut. Wyjąć i całkowicie przestudzić.
Lukier na pierniki:
Białko wymieszać mikserem z
cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie gotowy
lukier przełożyć do szprycy i dekorować nim
ciasteczka wedle uznania tworząc różnorodne wzory.