Wykonanie
Kiedy podawałam Wam przepis na pyszne Lebkuchen, obiecałam, że dodam również recepturę na tradycyjne, najpyszniejsze pierniczki, które piekę od lat na Święta. Za ich produkcję biorę się przeważnie na początku grudnia, ponieważ wychodzi ich mnóstwo, a ja robię je z podwójnej lub nawet potrójnej porcji :) W tym roku jednak, jakby to ładnie ująć, lekko zagięła mi się czasoprzestrzeń :DDD, ale oto spieszę do Was z przepisem!Pierniczki dekoruję co roku razem z moimi Dziećmi - szykujemy
lukier, biały i kolorowy oraz mnóstwo przeróżnych posypek. I choć kuchnia wygląda jak pobojowisko, radość jest ogromna i wprost uwielbiam ten czas :)A wracając do przepisu, pierniczki po upieczeniu twardnieją, ale potrzebują zaledwie 2-3 dni na to, aby całkowicie zmięknąć, wiec macie jeszcze spokojnie czas by je przygotować. Wystarczy po upieczeniu ostudzić je i zostawić rozłożone warstwami na desce do krojenia, talerzu lub paterze, a wchłoną odpowiednio wilgoć z powietrza i będą mięciutkie :)Pierniczki z tego przepisu wychodzą naprawdę przepyszne, dla mnie najlepsze, dlatego śmiało możecie zapakować je na prezent dla
Bliskich lub powiesić na choince :)SKŁADNIKI:500 g
mąki pszennej150 g
cukru pudru120 g
masła200 g
miodu2 łyżki
przyprawy korzennej do piernika1 lekko czubata łyżeczka
sody oczyszczonej1
jajkoSKŁADNIKI NA
LUKIER:1
białko1 szklanka
cukruopcjonalnie
barwniki spożywczeWYKONANIE:
Miód,
masło,
cukier i
przyprawę korzenną podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp
mąkę, dodaj
sodę, zrób wgłębienie, wbij
jajko i wlej przestudzoną masę
miodowo-
maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie i jednolite.Ciasto wałkuj na plecaki grubości około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty foremkami. Piecz pierniczki w temperaturze 180 stopni C przez około 8-10 minut, aż ładnie się zrumienią, uważaj tylko, by nie za mocno się przypiekły, bo będą gorzkie i twarde.Pierniczki wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce. Gotowe udekoruj lukrem (
białko dokładnie wymieszaj z
cukrem pudrem, aby nie było grudek.
Lukier przełóż do woreczka, odetnij leciutko końcówkę z
rogu woreczka i dekoruj). Smacznego!UWAGI:1. Ciasto na pierniczki można dłużej przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu - owinięte folią spożywczą, lub w przykrytej, kamionkowej misce.2. Przed pieczeniem można zrobić w pierniczkach otworki, np. słomką, a po upieczeniu przewlec sznurek i powiesić je na choince.3. Po upieczeniu pierniczki twardnieją, dlatego należy zostawić je wyłożone partiami na desce lub talerzu na 2-3 dni, wtedy wchłoną wilgoć z powietrza i pięknie zmiękną.4. Pierniczki można długo przechowywać np. w szczelnie zamkniętej puszce.
Źródło przepisu