Wykonanie
Ciasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, pod warunkiem,że nie zostaną wcześniej zjedzone.Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego.Składniki:-45 dkg
mąki-15 dkg
cukru pudru-2 łyżki
miodu-15 dkg
masła-2
jajka-aromat-można dodać
przyprawy korzenneDo
mąki dodajemy
cukier puder, aromat,
jajka,
miód, pokrojone
masło i zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 2 godziny odstawiamy do lodówkido wychłodzenia.
Stolnicę delikatnie posypujemy
mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty
ciasteczek.
Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 8-10 minut.
Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy
lukier do dekoracji.Delikatnie roztrzepujemy jedno
białko jajka, dosypujemy ok. 1 i 1/3 szklanki
cukru pudru i dokładnie miksujemy.
Lukier możemy zabarwić
barwnikiem spożywczym lub
kakao.
Ciasteczka ozdabiamy według uznania i pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
Gotowe.
Smacznego!