Wykonanie
Przed nami wyjątkowy czas....Czas spotkań w rodzinnym gronie wśród pysznych smakołyków, czas wspólnych rozmów, zwolnionego czasu, gdzie nikt się nie śpieszy.Jeśli zastanawiacie się jeszcze co podać na świąteczny stół, czym zaskoczyć gości, myślę że te mięciutkie pierniczki będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.Korzenne aromaty jakie uwalniają się podczas ich pieczenia rozgrzewają ciało i umysł.Warto zaangażować do ich przygotowania szczególnie najmłodszych, niech aromat pieczonego piernika kojarzy się dzieciom z ta podniosłą atmosferą, jaką jest nadchodzące Boże Narodzenie.Zatem życzę Wam Radosnych Spokojnych Wesołych Świąt!
Składniki:Ciasto:50 dag
mąki pszennej25 dag
miodu naturalnego10 dag
masła15 dag
cukru1,5 łyżeczki
sody1 łyżka
przyprawy korzennej do piernika2
jajka1 łyżeczka mielonej
skórki pomarańczowejSzczypta
soliLukier:1
białko1 szklanka
cukru pudruAromat cytrynowy lub
pomarańczowy- 1 kroplaPrzełożenie:1 mały słoiczek
powideł śliwkowychDo ozdabiania:
Lukier plastyczny białySrebrne i złote
cukrowe perełkiSposób wykonania:Ciasto:
Miód,
masło i
cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę
soli,
przyprawę do piernika, wsypujemy
sodę,
skórkę pomarańczową , wbijamy do masy
jajka, mieszamy łyżką.Na stolnicę przesiewamy przez sitko
mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie
mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra, literatką wycinamy jednakowe kółeczka.Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c.Po upieczeniu studzimy.Połowę pierniczków obklejamy rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiamy w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekorujemy malując wzorki przygotowanym wcześniej
białym zwykłym lukrem, który przygotowujemy tak:
Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy po łyżce przesianego
cukru pudru oraz kroplę ulubionego
aromatu do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek.Ozdabiamy perełkami cukrowymi wg uznania.Zimne pierniczki przekładamy powidłami i sklejamy wybrzuszeniami na zewnątrz.Słodkich wypieków !Przepis bierze udział w świątecznej akcji; Dobrze wypieczone święta na Durszlaku