ßßß Cookit - przepis na Pierniczki ze Szwecji. Pepparkakor ~ Gotowanie od święta

Pierniczki ze Szwecji. Pepparkakor ~ Gotowanie od święta

nazwa

Wykonanie

Ok, przyznaję – nie jestem fanką pierniczków. No jem, bo trzeba spróbować po upieczeniu, bo dziecko namawia „mamusiu, spróbuj jakie pyszne z tym lukrem”, po za tym to Święta.
Ale pepparkakor stanowią wyjątek.
Uwielbiam te pierniczki. Robię je po raz enty. Lubię je za to jak szybko się je wykonuje, jak pięknie wyglądają, a w końcu jakie cudownie smakują. I wg mnie pachną najpiękniej ze wszystkich pierników świata (wiem, wiem, przesadzam ;)). Nie marnujcie zatem czasu tylko szybko zagniatajcie ciasto :)
Składniki:
150 g melasy (do kupienia w większych marketach, ja się zaopatruję w delikatesach Marks&Spencer)
110 g masła
100 g cukru pudru
375 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
W garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny do przestygnięcia.
W dużej misce lub misie miksera przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i dodaj jajko razem z podgrzaną wcześniej mieszanką. Zagnieć ciasto przy pomocy miksera - ciasto jest bardzo klejące, więc zagniatanie ręczne może być trudne. Zrób z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie nastaw piekarnik na 175ºC. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkowuj (dość cienko - takie są najlepsze) niewielkie porcje najlepiej na silikonowej macie lub od razu na oprószonej mąką blaszce. Wycinaj ulubione kształty. Ten przepis idealnie sprawdza się do wykrawania większych pierniczków.
Piecz przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjmij z piekarnika, ostudź na kratce.
Powinnam teraz dodać, że najlepiej przechowuje się je w zamkniętej puszce. Ale nie wiem czy jest sens, bo zapewniam Was, że znikają w zastraszającym tempie. Poprzednie nasze pierniki już niemal całkiem zniknęły :)
Korzystałam z przepisu Dorotus z www.mojewypieki.com
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2013/12/pierniczki-ze-szwecji-pepparkakor.html