Wykonanie

Mam nadzieję, że lubicie
ryby. Mam w zanadrzu kilka przepisów właśnie na nie. Jednym z moich ulubionych gatunków ryb jest
dorsz. Obowiązkowo marynuję go w
cytrynie. Smażony
dorsz smakuje najlepiej z pieczonymi
ziemniakami typu hasselback, po prostu pieczonymi
ziemniakami lub frytkami z
batatów .
Dorsz to
ryba, która za czasów PRL była tania i mam wrażenie, że nie doceniana. W moim domu rodzinnym za czasów mojego dzieciństwa nie jedliśmy ryb. Przynajmniej ja tego jakoś specjalnie nie zapamiętałam. Nie mam w rodzinie zapalonego wędkarza więc
rybny temat nigdy nie był na tapecie u mnie w domu. Być może to własnie dlatego teraz gdy już sama prowadzę dom
ryby jadam bardzo często. Wiadomo, że królują u mnie dania z
łososia lub
mintaja. Po
dorsza jednak staram się sięgać równie często chociaż jego cena powala czasami…

Składniki:6
filetów z dorszasok z cytrynymąka do obtoczenia
ryby1 duża
cebula1 duża
szalotka2-3 ząbki
czosnkupuszka
pomidorów pelatti – krojonychłyżeczka
słodkiej paprykipół pęczka
natki pietruszki20-30 zielonych
oliwek nadzianych
paprykąolej do smażenia
sól i
pieprz czarny do smakuFilety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy
sokiem z cytryny i doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Odstawiamy na bok.W tym czasie
cebulę i
szalotkę kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię nalewamy trochę
oleju, rozgrzewamy i wrzucamy wszystko to co przed chwilą pokroiliśmy. Solimy. Mieszając co jakiś czas podsmażamy aż
cebula i
szalotka zmiękną i się zeszklą. Dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
słodką papryką. Gotujemy przez chwilę. Wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną
natkę pietruszki oraz pokrojone
oliwki. Mieszamy. Sosu z
oliwkami nie gotujemy.
Rybę obtaczamy w
mące. Smażymy na rozgrzanym
oleju. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.