ßßß
Mam nadzieję, że lubicie ryby. Mam w zanadrzu kilka przepisów właśnie na nie. Jednym z moich ulubionych gatunków ryb jest dorsz. Obowiązkowo marynuję go w cytrynie. Smażony dorsz smakuje najlepiej z pieczonymi ziemniakami typu hasselback, po prostu pieczonymi ziemniakami lub frytkami z batatów .Dorsz to ryba, która za czasów PRL była tania i mam wrażenie, że nie doceniana. W moim domu rodzinnym za czasów mojego dzieciństwa nie jedliśmy ryb. Przynajmniej ja tego jakoś specjalnie nie zapamiętałam. Nie mam w rodzinie zapalonego wędkarza więc rybny temat nigdy nie był na tapecie u mnie w domu. Być może to własnie dlatego teraz gdy już sama prowadzę dom ryby jadam bardzo często. Wiadomo, że królują u mnie dania z łososia lub mintaja. Po dorsza jednak staram się sięgać równie często chociaż jego cena powala czasami…
Składniki:6 filetów z dorszasok z cytrynymąka do obtoczenia ryby1 duża cebula1 duża szalotka2-3 ząbki czosnkupuszka pomidorów pelatti – krojonychłyżeczka słodkiej paprykipół pęczka natki pietruszki20-30 zielonych oliwek nadzianych paprykąolej do smażeniasól i pieprz czarny do smakuFilety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na bok.W tym czasie cebulę i szalotkę kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię nalewamy trochę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy wszystko to co przed chwilą pokroiliśmy. Solimy. Mieszając co jakiś czas podsmażamy aż cebula i szalotka zmiękną i się zeszklą. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Gotujemy przez chwilę. Wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone oliwki. Mieszamy. Sosu z oliwkami nie gotujemy.Rybę obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.