Wykonanie
Pełnoziarniste
kakaowe babeczki udekorowane
bitą śmietaną i świeżymi
owocami to lekki, szybki i smaczny deser.Uwaga:)Przepis na pełnoziarniste ciasto
biszkoptowe pochodzi z książki „Wypieki dla diabetyków” (Britta Macho i
Tina Schlag).Upieczone na jego podstawie babeczki są mniej puszyste niż tradycyjne
biszkopty, ale w połączeniu z
bitą śmietaną oraz świeżymi
owocami bardzo zyskują na smaku i stanowią apetyczny deser :)
Składniki: (12 sztuk)3
jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)30 g cukru/cukru brzozowego (tutaj i tutaj przeczytaj więcej na temat
cukru i jego zamienników)60 g
mąki pszennej pełnoziarnistej15 g
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
rumu (lub kilka kropli esencji waniliowej)dodatkowo:foremka do muffinek (na 12 sztuk)odrobina
margaryny do nasmarowania formy1 łyżka mąki/mielonych
migdałów lub
orzechów do wysypania formy1 szklanka
śmietany kremówki (mocno schłodzonej w lodówce)1 łyżka cukru/cukru brzozowego1 łyżeczka
soku z cytrynyświeże
truskawki (lub inne
owoce)
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Mikserem ubić
jajka z
cukrem na jasnożółtą piankę (7-10 minut).Dodać
rum, a następnie delikatnie połączyć z
mąką. Masę rozłożyć równomiernie do 12 foremek (wcześniej wysmarowanych cienko
margaryną i obsypanych
mąką lub tartymi migdałami/orzechami).Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką
soku z cytryny oraz 1 łyżką
cukru, a następnie ubić na sztywno. Każdą babeczkę udekorować „czapą”
bitej śmietany i świeżymi
owocami.Smacznego :)