ßßß Cookit - przepis na KAKAOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI

KAKAOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Pełnoziarniste kakaowe babeczki udekorowane bitą śmietaną i świeżymi owocami to lekki, szybki i smaczny deser.
Uwaga:)
Przepis na pełnoziarniste ciasto biszkoptowe pochodzi z książki „Wypieki dla diabetyków” (Britta Macho i Tina Schlag).
Upieczone na jego podstawie babeczki są mniej puszyste niż tradycyjne biszkopty, ale w połączeniu z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami bardzo zyskują na smaku i stanowią apetyczny deser :)
Składniki: (12 sztuk)
3 jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)
30 g cukru/cukru brzozowego (tutaj i tutaj przeczytaj więcej na temat cukru i jego zamienników)
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka rumu (lub kilka kropli esencji waniliowej)
dodatkowo:
foremka do muffinek (na 12 sztuk)
odrobina margaryny do nasmarowania formy
1 łyżka mąki/mielonych migdałów lub orzechów do wysypania formy
1 szklanka śmietany kremówki (mocno schłodzonej w lodówce)
1 łyżka cukru/cukru brzozowego
1 łyżeczka soku z cytryny
świeże truskawki (lub inne owoce)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Mikserem ubić jajka z cukrem na jasnożółtą piankę (7-10 minut).
Dodać rum, a następnie delikatnie połączyć z mąką. Masę rozłożyć równomiernie do 12 foremek (wcześniej wysmarowanych cienko margaryną i obsypanych mąką lub tartymi migdałami/orzechami).
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny oraz 1 łyżką cukru, a następnie ubić na sztywno. Każdą babeczkę udekorować „czapą” bitej śmietany i świeżymi owocami.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/05/13/kakaowe-babeczki-z-truskawkami