Wykonanie
Miękkie, wilgotne, długo utrzymujące świeżość, a przede wszystkim...
czekoladowe :-). Proste ciasto, ale pełna kompozycja smaków:
czekolada,
jabłka,
migdały,
rum,
cynamon; to musiało smakować dobrze! Po pierwszym gryzie wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że ciasto musimy powtórzyć z
gruszkami, jest takie dobre :-).Ewa, dzięki za przepis!Składniki:4
jabłka (około 700 g) (można także wykorzystać
gruszki)2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki ciemnego
rumu (lub soku z
pomarańczy w wersji dla dzieci)2 łyżki
rodzynków200 g
masła170 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka200 g
mąki pszennej125 g zmielonych
migdałów2 łyżki
kakao1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
kakao i
cynamon - przesiać, odłożyć.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niegrubą kostkę. Wymieszać z
rodzynkami,
sokiem z cytryny i
rumem, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i drobny
cukier do wypieków. Ucierać do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i zmielone
migdały i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać odstawione
jabłka i wymieszać.Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170º przez około 45 - 50 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można piec z grzałkami góra/dół) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:80 g
deserowej czekolady80 ml
śmietany kremówki 30%W małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.Smacznego :-).