ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe ciasto z migdałami, rodzynkami i gorzką czekoladą

Jabłkowe ciasto z migdałami, rodzynkami i gorzką czekoladą

nazwa

Wykonanie

Inspirowane ciastem " wiewiórka " ze strony Kwestia Smaku. Lekko zmodyfikowane, smakuje ciagle dobrze, świątecznie, jak stwierdziła sąsiadka. Na zdjęciu część posypana cukrem, bo ta z kremem zeszła na pniu ;)
Składniki na prostokatną formę:
250 g mąki pszennej
200 g erytrolu lub cukru kokosowego
5 małych jajek
4 średnie jabłka, słodkie z miękkim miąższem
100 g rodzynek
100 g migdałów
100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50 g stopionego masła
krem:
100 serka mascarpone
5 łyżek souk wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżka syropu klonowego
Jajka ubić na białą, puszystą masę z erytrolem (około 8 minut mikserem). Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem i sodą. Rodzynki zalać wrzątkiem i poczekać, aż zmiękną. Odcedzić. Posiekać migdały, czekoladę i wymieszać z mąką. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z łyżką erytrolu, cynamonem i rodzynkami. Ubite jajka delikatnie połączyć ze stopionym masłem i stopniowo dodawać do mąki. Na końcu wmieszać jabłka. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Krem mascarpone.
Utrzeć serek z sokiem pomarańczowym, łyżką syropu klonowego i skórką otartą z pomarańczy. Posmarować wystudzone ciasto. Można też posypać zmielonym erytrolem.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/11/jabkowe-ciasto-z-migdaami-rodzynkami-i.html