Wykonanie
Inspirowane
ciastem " wiewiórka " ze strony Kwestia Smaku. Lekko zmodyfikowane, smakuje ciagle dobrze, świątecznie, jak stwierdziła sąsiadka. Na zdjęciu część posypana
cukrem, bo ta z kremem zeszła na pniu ;)Składniki na prostokatną formę:250 g
mąki pszennej200 g erytrolu lub
cukru kokosowego5 małych
jajek4 średnie
jabłka, słodkie z miękkim miąższem100 g
rodzynek100 g
migdałów100 g
gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości
kakao1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody50 g stopionego
masłakrem:100
serka mascarpone5 łyżek souk wyciśniętego z
pomarańczy1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy1 łyżka
syropu klonowegoJajka ubić na białą, puszystą masę z erytrolem (około 8 minut mikserem).
Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem i
sodą.
Rodzynki zalać wrzątkiem i poczekać, aż zmiękną. Odcedzić. Posiekać
migdały,
czekoladę i wymieszać z
mąką.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z łyżką erytrolu,
cynamonem i
rodzynkami. Ubite
jajka delikatnie połączyć ze stopionym
masłem i stopniowo dodawać do
mąki. Na końcu wmieszać
jabłka. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka).Krem
mascarpone.Utrzeć
serek z
sokiem pomarańczowym, łyżką
syropu klonowego i skórką otartą z
pomarańczy. Posmarować wystudzone ciasto. Można też posypać zmielonym erytrolem.