Wykonanie
Zuzia dostała we wtorek kolorową bibułę od cioci. Co prawda nigdy wcześniej nie miała z nią do czynienia, ale dowiedziała się, że z bibuły można robić łańcuchy i z tą właśnie cenną informacją wracała podekscytowana do domu :> Resztę wieczoru spędziłam zatem na robieniu jedynych łańcuchów, jakie jeszcze umiałam, a kolejnego dnia od rana kręciłam bibułowe kwiaty. Takie życie
matki ;)
Zuzia była zachwycona, a ja.. no cóż, ja poczułam się, jak na lekcji plastyki w podstawówce hi hi :)Później Córcia w pełni usatysfakcjonowana współpracą zajęła się zabawą, a ja mogłam spokojnie spędzić trochę czasu w kuchni. Ugotowałam obiad, zrobiłam porządki w szafkach i upiekłam przepyszne muffiny
czekoladowe z kandyzowanym
imbirem :)Muffiny wyglądają wspaniale, a smakują jeszcze lepiej – są wilgotne, mocno
czekoladowe i mają przyjemną strukturę dzięki dodatkowi mielonych
migdałów. Do tego w środku znajdziecie kawałeczki
imbiru, które dodają całości pikanterii. Jak dla mnie jedne z najlepszych muffinów, zwłaszcza przy tej ponurej pogodzie, która aż prosi o
czekoladę ;)Polecam :)* przepis z drobnymi zmianami pochodzi „Mum’s baking book”Składniki na 12 muffinów:2 duże
jajka120ml
naturalnego jogurtu greckiego80ml
oleju słonecznikowego1 łyżka
syropu klonowego20g niesolonego
masła, roztopionego120g jasnego
cukru muscovado120g
mąki pszennej40g ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody40g mielonych
migdałów30g kandyzowanego
imbiru, drobno posiekanegoNa polewę:140ml kremówki40g niesolonego
masła120g
gorzkiej czekolady (70%
kakao)50g
mlecznej czekoladyDodatkowo:trochę posiekanego
imbiru kandyzowanego do dekoracjiWykonanie:
Mąkę,
sodę oraz
proszek do pieczenia przesiej do misko, odstaw.
Masło,
jogurt,
olej,
syrop klonowy,
jajka oraz
cukier wymieszaj niezbyt dokładnie w drugiej misce. Dodaj
mąkę z proszkiem i
sodą, mielone
migdały oraz posiekany
imbir i wymieszaj krótko.Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20 – 25 minut, aż wyrosną, a wbity w środek patyczek będzie czysty po wyjęciu.Wystudź na kratce.Podczas gdy muffiny stygną, przygotuj polewę.
Czekoladę posiekaj drobno i umieść w miseczce. Kremówkę zagotuj z
masłem i gorącą zalej posiekaną
czekoladę. Poczekaj chwilę, aż
czekolada zacznie się roztapiać, po czym wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.Udekoruj muffiny polewą i posyp odrobiną posiekanego
imbiru.Smacznego :)