ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowe z imbirem...

Muffiny czekoladowe z imbirem...

nazwa

Wykonanie

Zuzia dostała we wtorek kolorową bibułę od cioci. Co prawda nigdy wcześniej nie miała z nią do czynienia, ale dowiedziała się, że z bibuły można robić łańcuchy i z tą właśnie cenną informacją wracała podekscytowana do domu :> Resztę wieczoru spędziłam zatem na robieniu jedynych łańcuchów, jakie jeszcze umiałam, a kolejnego dnia od rana kręciłam bibułowe kwiaty. Takie życie matki ;)
Zuzia była zachwycona, a ja.. no cóż, ja poczułam się, jak na lekcji plastyki w podstawówce hi hi :)
Później Córcia w pełni usatysfakcjonowana współpracą zajęła się zabawą, a ja mogłam spokojnie spędzić trochę czasu w kuchni. Ugotowałam obiad, zrobiłam porządki w szafkach i upiekłam przepyszne muffiny czekoladowe z kandyzowanym imbirem :)
Muffiny wyglądają wspaniale, a smakują jeszcze lepiej – są wilgotne, mocno czekoladowe i mają przyjemną strukturę dzięki dodatkowi mielonych migdałów. Do tego w środku znajdziecie kawałeczki imbiru, które dodają całości pikanterii. Jak dla mnie jedne z najlepszych muffinów, zwłaszcza przy tej ponurej pogodzie, która aż prosi o czekoladę ;)
Polecam :)
* przepis z drobnymi zmianami pochodzi „Mum’s baking book”
Składniki na 12 muffinów:
2 duże jajka
120ml naturalnego jogurtu greckiego
80ml oleju słonecznikowego
1 łyżka syropu klonowego
20g niesolonego masła, roztopionego
120g jasnego cukru muscovado
120g mąki pszennej
40g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
40g mielonych migdałów
30g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
Na polewę:
140ml kremówki
40g niesolonego masła
120g gorzkiej czekolady (70% kakao)
50g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
trochę posiekanego imbiru kandyzowanego do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia przesiej do misko, odstaw.
Masło, jogurt, olej, syrop klonowy, jajka oraz cukier wymieszaj niezbyt dokładnie w drugiej misce. Dodaj mąkę z proszkiem i sodą, mielone migdały oraz posiekany imbir i wymieszaj krótko.
Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20 – 25 minut, aż wyrosną, a wbity w środek patyczek będzie czysty po wyjęciu.
Wystudź na kratce.
Podczas gdy muffiny stygną, przygotuj polewę.
Czekoladę posiekaj drobno i umieść w miseczce. Kremówkę zagotuj z masłem i gorącą zalej posiekaną czekoladę. Poczekaj chwilę, aż czekolada zacznie się roztapiać, po czym wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.
Udekoruj muffiny polewą i posyp odrobiną posiekanego imbiru.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/11/06/muffiny-czekoladowe-z-imbiremchoclate-and-ginger-muffins