Pyszny placek - do tego prosty w przygotowaniu i bardzo tani. Jest to chyba jedyne ciasto, które kryje w sobie aż taką ilość jabłek. Możemy podać go klasycznie, jedynie posypane cukrem pudrem. Dziś nieco bogatsza wersja- z cynamonowym i kakaowym kremem. Zapraszam!Placek jabłkowy - proste i tanie ciasto w efektownej odsłonieSkładniki:· 3 kg jabłek· 1 szklanka cukru· 2 łyżki cukru waniliowego· łyżka ekstraktu waniliowego· 2 łyżeczki proszku do pieczenia· 2 szklanki mąki· łyżeczka cynamonu· 3 jajka· skórka otarta z 1 pomarańczy· 200 g gorzkiej czekolady z kokosemSerek na rozetki:· 500 g serka mascarpone· 2 łyżki cukru waniliowego· łyżeczka cynamonu· łyżka kakaoObrane jabłka kroimy w dużą kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym.Jabłka z cukrem na odstawiamy na bok. Przygotowujemy pozostałe składniki. Po ok. 10 minutach jabłka zasypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i dodajemy roztrzepane jajka. Dodajemy posiekaną czekoladę, skórkę otartą z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do dużej blachy (25x38 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni. Jeśli Wasz piekarnik zacznie przypalać ciasto od góry, należy przykryć je papierem do pieczenia.Mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym, dzielimy na 2 części do jednej dodajemy cynamon do drugiej kakao. Za pomocą rękawa cukierniczego masą zdobimy każdy kawałek wystudzonego ciasta. Dekorujemy cząstkami wyfiletowanej pomarańczy.Smacznego!