Wykonanie
Miękkie i puszyste
kakaowe babeczki podane z gęstym sosem
truskawkowym to wspaniały deser pachnący latem :)Na podstawie przepisu z książki „Wypieki dla diabetyków” (Britta Macho i
Tina Schlag).
Składniki: (4 porcje = 4 duże babeczki lub 7-8 małych)Babeczki:2
jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)20 g cukru/cukru brzozowego (tutaj i tutaj przeczytaj więcej na temat
cukru i jego zamienników)40 g
mąki pszennej pełnoziarnistej10 g
kakao1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMus
truskawkowy:1 opakowanie (450g) mrożonych
truskawek1-2 łyżki
syropu z agawy/cukru brzozowegododatkowo:foremki do muffinekświeże
owoceWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami (lub nasmarować delikatnie
oliwą i obsypać
mąką).**Uwaga: Ja używałam foremek silikonowych. Nie smarowałam ich niczym. Po upieczeniu babeczek musiałam odczekać 5 minut zanim wyjęłam je z foremek. Przy niektórych musiałam sobie pomagać patyczkiem, ponieważ delikatnie przywarły do silikonu.
Truskawki rozmrozić i zmiksować na mus. Doprawić do smaku
syropem z agawy. Odstawić.
Mąkę wymieszać z
kakao,
kawą i
proszkiem do pieczenia. Mikserem ubić
jajka z
cukrem na jasnożółtą piankę (7-10 minut). Delikatnie połączyć z
mąką. Masą wypełnić foremki do 3/4 wysokości.Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.Babeczki podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem musu
truskawkowego i świeżych
owoców.Smacznego :)
Z niewykorzystanego musu
truskawkowego mój syn przygotował przepyszny koktajl na bazie
jogurtu naturalnego. Pycha :)