Wykonanie
Ciasto lekkie, puchowe, wręcz
biszkoptowe, do którego pasują każde
owoce: zarówno świeże jak i mrożone. Nie grozi zakalcem :-). Robiłam je wielokrotnie w przeszłości, czasem dzieliłam ciasto na pół i do jednej części dodawałam
kakao - dla urozmaicenia. Zdecydowanie ciasto dla początkujących, posmakuje każdemu i do zrobienia w 5 minut. Polecam!Składniki:6 dużych
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków150 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia600 g
owoców świeżych lub zamrożonych1 łyżka
kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać
żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką
olej, dalej ubijając.
Mąkę z proszkiem - przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć
owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).