Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Co prawda, uważam, że czas świąteczny to grudzień, ale na świąteczne wypieki skuszę się nawet w listopadzie.
250g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia100g
cukrułyżka ekstraktu
waniliowego2 łyżki
kakao250ml
mleka90ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegojajko80g
żurawiny suszonejTradycyjnie, jak przy każdych muffinkach: w jednej misce mieszamy składniki suche, czyli:
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
żurawinę,
cukier.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: ekstrakt
waniliowy,
mleko,
olej i
jajko.Teraz do suchych dodajemy mokre składniki, dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formu na muffinki.
Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.