Wykonanie
Pogoda jest daleka od tropików, dlatego warto przybliżyć się do nich poprzez upieczenie muffinów. Uwierzcie, zdecydowanie poprawiają humor. Wystarczy jedna lub dwie do porannej
kawy. Przygotowanie jest banalnie proste i ekspresowe, zatem zachęcam!
Składniki (na ok. 15 muffinów):- 220 g przesianej
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- 140 g
cukru,- 2
jajka,- 100 ml
oleju rzepakowego,- 100 ml białego
napoju gazowanego,- 50 ml zalewy z mieszanki tropikalnej z puszki,-
owoce - mieszanka tropikalna z puszki,- dodatkowo:
owoce (j.w.) oraz
śmietana kremówka (30-36%) ubita z
cukrem pudrem (ilość zgodnie z własnymi preferencjami), opcjonalnie: fiks do
śmietany.Składniki suche łączymy w jednej misce (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól), mokre w drugiej (
jajka,
olej,
napój, zalewa). Zawartość obu misek łączymy w jednej (krótko, do połączenia). Foremki na muffinki napełniamy
ciastem do połowy wysokości, nakładamy 1 łyżeczkę mieszanki
owoców (można pokroić na mniejsze kawałki), a następnie dopełniamy do 3/4 wysokości
ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 12-15 min.). Po upieczeniu studzimy.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem (można dodać fiks, by była sztywniejsza). Dekorujemy za pomocą specjalnej tylki. Posypujemy
mieszanką owocową. Smacznego!