Wykonanie
Ostatnia porcja
mrożonych owoców wykorzystana. Na szczęście lato się zbliża, więc
będę mogła znowu uzupełnić moje zapasy! Ciasto lekkie i pyszne, znika w takim tempie, w jakim się je przygotowuje!
Składniki :6
jajek,3/4 szklanki
cukru,150 ml
oleju,2 szklanki
mąki pszennej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,600 g
owoców (świeżych lub mrożonych).Wykonanie:
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier, ubijamy. Dodajemy
żółtka, po kolei, ubijamy. Wlewamy
olej, dalej ubijając.
Mąkę z proszkiem przesiewamy, delikatnie mieszamy z
ciastem.Ciasto wlewamy do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy
owoce. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego!
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com