ßßß
 
            
         Uwielbiam waniliową herbatę rooibos! Nic zatem dziwnego, że przepis z bloga Tylko Spróbuj od razu wpadł mi w oko :)Babka jest delikatnie słodka i, jak na piaskowe ciasto, stosunkowo wilgotna. Orzechy dodają smaku i urody.Co ciekawe… Według mnie smaczniejsza drugiego dnia niż zaraz po upieczeniu!Z racji na zbliżające się Święta na zdjęciach widzicie ją w Wielkanocnej odsłonie :)Uwaga:)Dla urozmaicenia podawałam tę babkę także w towarzystwie wiśni na gorąco albo sałatki owocowej.Pycha! Polecam :)Moja babka wygląda nieco inaczej… Jest sporo niższa od „oryginału”, bowiem moja forma na babkę ma 26 cm średnicy, a nie 22 cm.Składniki : (na formę do babki o średnicy 22 cm)2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej4 łyżki kakao4 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka (żółtka i białka osobno)1/2 (125 gram) margaryny o temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru brzozowego1 szklanka napoju Rooibos (zaparzonego i przestudzonego; u mnie moja ulubiona herbata Rooibos wanilia firmy Teekanne)1 szklanka orzechów włoskich (u mnie pekan)
Uwielbiam waniliową herbatę rooibos! Nic zatem dziwnego, że przepis z bloga Tylko Spróbuj od razu wpadł mi w oko :)Babka jest delikatnie słodka i, jak na piaskowe ciasto, stosunkowo wilgotna. Orzechy dodają smaku i urody.Co ciekawe… Według mnie smaczniejsza drugiego dnia niż zaraz po upieczeniu!Z racji na zbliżające się Święta na zdjęciach widzicie ją w Wielkanocnej odsłonie :)Uwaga:)Dla urozmaicenia podawałam tę babkę także w towarzystwie wiśni na gorąco albo sałatki owocowej.Pycha! Polecam :)Moja babka wygląda nieco inaczej… Jest sporo niższa od „oryginału”, bowiem moja forma na babkę ma 26 cm średnicy, a nie 22 cm.Składniki : (na formę do babki o średnicy 22 cm)2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej4 łyżki kakao4 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka (żółtka i białka osobno)1/2 (125 gram) margaryny o temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru brzozowego1 szklanka napoju Rooibos (zaparzonego i przestudzonego; u mnie moja ulubiona herbata Rooibos wanilia firmy Teekanne)1 szklanka orzechów włoskich (u mnie pekan) Wykonanie:Blaszkę do babki posmarować margaryną i wysypać mąką.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Orzechy dość grubo posiekać.W dużej misce ubić na puszystą masę żółtka jaj, margarynę oraz cukier.Stopniowo dodawać napój Rooibos na przemian z mieszanką mączną i dalej ubijać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać je z ciastem łyżką.Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone – patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty.Po upieczeniu pozostawić w blaszce na około 15 minut i następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Wierzch babki oprószyć cukrem pudrem.Babkę można podawać z dodatkiem sałatki owocowej lub wiśni na gorąco.
Wykonanie:Blaszkę do babki posmarować margaryną i wysypać mąką.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Orzechy dość grubo posiekać.W dużej misce ubić na puszystą masę żółtka jaj, margarynę oraz cukier.Stopniowo dodawać napój Rooibos na przemian z mieszanką mączną i dalej ubijać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać je z ciastem łyżką.Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone – patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty.Po upieczeniu pozostawić w blaszce na około 15 minut i następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Wierzch babki oprószyć cukrem pudrem.Babkę można podawać z dodatkiem sałatki owocowej lub wiśni na gorąco. WIŚNIE NA GORĄCO1 opakowanie mrożonych wiśni4 łyżki syropu z agawy1-3 łyżki likieru wiśniowegoWiśnie rozmrozić i wyłożyć na sitko i przyciskając wycisnąć sok. Sok wymieszać z syropem z agawy i likierem. Gotować w małym rondelku aż połowa odparuje i wytworzy się esencjonalny syrop (ale nadal dość rzadki). Włożyć wiśnie i podgrzewać 2-4 minuty. Podawać od razu jako dodatek do ciasta (gofrów, naleśników, placuszków, serników…)Smacznego :)
WIŚNIE NA GORĄCO1 opakowanie mrożonych wiśni4 łyżki syropu z agawy1-3 łyżki likieru wiśniowegoWiśnie rozmrozić i wyłożyć na sitko i przyciskając wycisnąć sok. Sok wymieszać z syropem z agawy i likierem. Gotować w małym rondelku aż połowa odparuje i wytworzy się esencjonalny syrop (ale nadal dość rzadki). Włożyć wiśnie i podgrzewać 2-4 minuty. Podawać od razu jako dodatek do ciasta (gofrów, naleśników, placuszków, serników…)Smacznego :) Moi Drodzy,Oby nadchodzący czas Świąt Wielkiej Nocy był czasem Rodzinnej miłości, radości oraz wypoczynku :)Tego z całego serca życzę Wam i Waszym bliskim!Aniado
Moi Drodzy,Oby nadchodzący czas Świąt Wielkiej Nocy był czasem Rodzinnej miłości, radości oraz wypoczynku :)Tego z całego serca życzę Wam i Waszym bliskim!Aniado