Wykonanie
Uwielbiam
waniliową herbatę rooibos! Nic zatem
dziwnego, że przepis z bloga Tylko Spróbuj od razu wpadł mi w oko :)Babka jest delikatnie słodka i, jak na piaskowe ciasto, stosunkowo wilgotna.
Orzechy dodają smaku i urody.Co ciekawe… Według mnie smaczniejsza drugiego dnia niż zaraz po upieczeniu!Z racji na zbliżające się Święta na zdjęciach widzicie ją w Wielkanocnej odsłonie :)Uwaga:)Dla urozmaicenia podawałam tę babkę także w towarzystwie
wiśni na gorąco albo sałatki owocowej.Pycha! Polecam :)Moja babka wygląda nieco inaczej… Jest sporo niższa od „oryginału”, bowiem moja forma na babkę ma 26 cm średnicy, a nie 22 cm.Składniki : (na formę do babki o średnicy 22 cm)2 szklanki pełnoziarnistej
mąki orkiszowej4 łyżki
kakao4 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka (
żółtka i
białka osobno)1/2 (125 gram)
margaryny o temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru brzozowego1 szklanka
napoju Rooibos (zaparzonego i przestudzonego; u mnie moja ulubiona
herbata Rooibos
wanilia firmy Teekanne)1 szklanka
orzechów włoskich (u mnie pekan)
Wykonanie:Blaszkę do babki posmarować
margaryną i wysypać
mąką.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao.
Orzechy dość grubo posiekać.W dużej misce ubić na puszystą masę
żółtka jaj,
margarynę oraz
cukier.Stopniowo dodawać
napój Rooibos na przemian z mieszanką mączną i dalej ubijać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z
ciastem. Na koniec dodać posiekane
orzechy i wymieszać je z
ciastem łyżką.Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone – patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty.Po upieczeniu pozostawić w blaszce na około 15 minut i następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Wierzch babki oprószyć
cukrem pudrem.Babkę można podawać z dodatkiem sałatki owocowej lub
wiśni na gorąco.
WIŚNIE NA GORĄCO1 opakowanie mrożonych
wiśni4 łyżki
syropu z agawy1-3 łyżki
likieru wiśniowegoWiśnie rozmrozić i wyłożyć na sitko i przyciskając wycisnąć sok. Sok wymieszać z
syropem z agawy i
likierem. Gotować w małym rondelku aż połowa odparuje i wytworzy się esencjonalny
syrop (ale nadal dość rzadki). Włożyć
wiśnie i podgrzewać 2-4 minuty. Podawać od razu jako dodatek do ciasta (gofrów, naleśników, placuszków, serników…)Smacznego :)
Moi
Drodzy,Oby nadchodzący czas Świąt Wielkiej Nocy był czasem Rodzinnej miłości, radości oraz wypoczynku :)Tego z całego
serca życzę Wam i Waszym bliskim!Aniado