ßßß Cookit - przepis na Sernik sneakers

Sernik sneakers

nazwa

Wykonanie

Kiedyś nie przepadałam za sernikiem. Akceptowalna była dla mnie jedynie wersja leciutkiego, delikatnego serniczka. Dziś kocham wszystkie serniki, nawet te, w których wyraźnie dominuje konkretna, zwarta masa serowa z prawdziwego twarogu. Z tamtych czasów został mi przepis na sernik, którego serce, a więc masa serowa, jest bardzo delikatna, bo zrobiona na bazie serka homogenizowanego. Jeśli jeszcze nie daliście się przekonać, skusi was na pewno jego kajmakowo - orzechowa korona.
Składniki na małą tortownicę
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (lub puszka gotowej masy kajmakowej)
400 g serka homogenizowanego, naturalnego
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
kilka garści orzechów włoskich
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Jeśli nie używacie gotowej masy kajmakowej, wówczas należy gotować puszkę z mlekiem skondensowanym przez około 1 godzinę i 45 minut, a następnie zostawić do ostygnięcia. Smak jest nieporównywalny.
Przygotowanie spodu:
Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajmy żółtka, posiekaną na mniejsze kawałki margarynę, kakao oraz cukier. Wyrabiamy, a następnie zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wylepiamy dno i boki foremki ciastem. Na czas przygotowywania masy serowej, formę wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Serek homogenizowany miksujemy z cukrem, jajkiem i budyniem (suchym proszkiem).
Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie prażymy na patelni posiekane (niezbyt dokładnie) orzechy.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę kajmakową i obsypujemy grubą warstwą orzechów.
Przepis jak i zdjęcia archiwalne. Widelce cztery, a łasuchów pięcioro. Przyszła mama jadła za siebie i za Hanię:)
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/05/sernik-sneakers.html