Wykonanie
Kiedyś nie przepadałam za sernikiem. Akceptowalna była dla mnie jedynie wersja leciutkiego, delikatnego serniczka. Dziś kocham wszystkie serniki, nawet te, w których wyraźnie dominuje konkretna, zwarta masa serowa z prawdziwego
twarogu. Z tamtych czasów został mi przepis na sernik, którego
serce, a więc masa serowa, jest bardzo delikatna, bo zrobiona na bazie
serka homogenizowanego. Jeśli jeszcze nie daliście się przekonać, skusi was na pewno jego kajmakowo - orzechowa korona.
Składniki na małą tortownicęSkładniki:1 puszka
mleka skondensowanego, słodzonego (lub puszka gotowej masy kajmakowej)400 g
serka homogenizowanego, naturalnego1
jajko1/3 szklanki
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowego (bez
cukru)kilka garści
orzechów włoskichKruche ciasto:1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtka1/2 kostki
margaryny2 łyżki
kakao2 łyżki
cukruJeśli nie używacie gotowej masy kajmakowej, wówczas należy gotować puszkę z
mlekiem skondensowanym przez około 1 godzinę i 45 minut, a następnie zostawić do ostygnięcia. Smak jest nieporównywalny.Przygotowanie
spodu:
Mąkę, wraz z
proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajmy
żółtka, posiekaną na mniejsze kawałki
margarynę,
kakao oraz
cukier. Wyrabiamy, a następnie zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie wylepiamy dno i boki foremki
ciastem. Na czas przygotowywania masy serowej, formę wkładamy do lodówki.Masa serowa:
Serek homogenizowany miksujemy z
cukrem,
jajkiem i
budyniem (suchym proszkiem).Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.W tym czasie prażymy na patelni posiekane (niezbyt dokładnie)
orzechy.Na ostudzone ciasto wykładamy masę kajmakową i obsypujemy grubą warstwą
orzechów.
Przepis jak i zdjęcia archiwalne. Widelce cztery, a łasuchów pięcioro. Przyszła mama jadła za siebie i za Hanię:)