ßßß
 Składniki na małą tortownicęSkładniki:1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (lub puszka gotowej masy kajmakowej)400 g serka homogenizowanego, naturalnego1 jajko1/3 szklanki cukru1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)kilka garści orzechów włoskichKruche ciasto:1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 żółtka1/2 kostki margaryny2 łyżki kakao2 łyżki cukruJeśli nie używacie gotowej masy kajmakowej, wówczas należy gotować puszkę z mlekiem skondensowanym przez około 1 godzinę i 45 minut, a następnie zostawić do ostygnięcia. Smak jest nieporównywalny.Przygotowanie spodu:Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajmy żółtka, posiekaną na mniejsze kawałki margarynę, kakao oraz cukier. Wyrabiamy, a następnie zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie wylepiamy dno i boki foremki ciastem. Na czas przygotowywania masy serowej, formę wkładamy do lodówki.Masa serowa:Serek homogenizowany miksujemy z cukrem, jajkiem i budyniem (suchym proszkiem).Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.W tym czasie prażymy na patelni posiekane (niezbyt dokładnie) orzechy.Na ostudzone ciasto wykładamy masę kajmakową i obsypujemy grubą warstwą orzechów.
Składniki na małą tortownicęSkładniki:1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (lub puszka gotowej masy kajmakowej)400 g serka homogenizowanego, naturalnego1 jajko1/3 szklanki cukru1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)kilka garści orzechów włoskichKruche ciasto:1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 żółtka1/2 kostki margaryny2 łyżki kakao2 łyżki cukruJeśli nie używacie gotowej masy kajmakowej, wówczas należy gotować puszkę z mlekiem skondensowanym przez około 1 godzinę i 45 minut, a następnie zostawić do ostygnięcia. Smak jest nieporównywalny.Przygotowanie spodu:Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajmy żółtka, posiekaną na mniejsze kawałki margarynę, kakao oraz cukier. Wyrabiamy, a następnie zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie wylepiamy dno i boki foremki ciastem. Na czas przygotowywania masy serowej, formę wkładamy do lodówki.Masa serowa:Serek homogenizowany miksujemy z cukrem, jajkiem i budyniem (suchym proszkiem).Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.W tym czasie prażymy na patelni posiekane (niezbyt dokładnie) orzechy.Na ostudzone ciasto wykładamy masę kajmakową i obsypujemy grubą warstwą orzechów.