Wykonanie
            
Składniki na ciasto:3 szklanki 
mąki (bez 3 łyżek)3 łyżki 
kakao1 kostka 
margaryny (250g)5 
żółtek (
białka zostawiamy do 
sera)2 płaskie łyżeczki 
proszku do pieczenia5 łyżek 
cukru1 
cukier waniliowyWykonanie ciasta:Wszystkie podane składniki wyrobić w misce. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, a drugą wykleić dno blaszki (wymiary ok. 36cmx24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zrobić to palcami, ponieważ ciasto może się trochę kleić i będzie przywierać do wałka) również włożyć do lodówki.W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę 
serową.Składniki na masę 
serową:1 kg 
sera na serniki z wiaderka (może być 
waniliowy)1 całe 
jajko1 
budyń waniliowy lub 
śmietankowy (proszek)1/3 szklanki 
cukru1/2 kostki 
masła w temp. pokojowej (najlepiej roślinne 125g)
białka z 5 jajWykonanie masy serowej:Do większego naczynia przekładamy 
ser z wiaderka, dodajemy 
cukier i ucieramy mikserem, następnie dodajemy suchy 
budyń, całe 
jajko i 
masło i ucieramy na gładką masę.W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z 
białek.Pianę dodajemy stopniowo do masy serowej delikatnie mieszając łyżką. Masa powinna być delikatna i puszysta.Wyjmujemy blaszkę z 
ciastem. Na ciasto wlewamy masę 
serową. Drugi kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na 
ser, lub rwiemy małe kawałeczki robiąc coś na kształt kruszonki.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i pieczemy 60 min.Ciasto wychodzi bardzo kruche i najlepiej smakuje lekko schłodzone.SMACZNEGO