ßßß Cookit - przepis na sernik z konfiturą wiśniową

sernik z konfiturą wiśniową

nazwa

Wykonanie

Kolejny dzień pada śnieg. Muszę dzisiaj wyjść z domu bo zwariuję. Droga do pracy i z pracy to zdecydowanie za mało aby nacieszyć się zimą. Tylko męża trzeba przekonać aby trzymał mnie za rękę i ratował przed upadkiem. Taka ze mnie gapa. To znaczy, ja tak nie uważam ale gdy kilka lat temu złamałam rękę po upadku ze schodów, On tak uważa :)
Mroźny wieczór osłodzi sernik z konfiturą wiśniową i gorąca herbata.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
1 łyżka maślanki lub kwaśniej śmietany
1 łyżka kakao
Masa serowa:
1 kg sera sernikowego z wiaderka
5 jajek (osobno żółtka i białka)
1 budyń waniliowy
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
Dodatkowo konfitura wiśniowa.
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Na czas robienia masy serowej ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki. Żółtka i margarynę wyrabiam mikserem. Dodaję małymi porcjami ser, budyń i cukier. Na koniec ubijam białka i powoli mieszam z masą aby nie straciło swojej pulchnej struktury. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyklejam całe ciasto. Na nie wylewam masę serową. Blaszką stukam o stół aby pozbyć się powietrza. Piekę około godziny w 200 stopniach. Po tym czasie zostawiam w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Na koniec, na górze rozsmarowuję konfiturę wiśniową. Nadaje sernikowi kwaskowego smaku, który bardzo fajnie przełamuje słodycz ciasta.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/01/sernik-z-konfitura-wisniowa.html