Wykonanie

Scones to takie krucho-miękkie
ciasteczko-bułeczki ;)Popularne danie
śniadaniowe i podwieczorkowe na Wyspach Brytyjskich.Najczęściej podawane z
masłem i
dżemem… A u mnie z cudownymi duszonymi
jabłkami :)Scones robi się łatwo i bardzo szybko.Najsmaczniejsze są świeżutkie, jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika!Gorąco polecam :)Uwaga:)Robiłam te bułeczki pierwszy raz w życiu…
Powiem więcej! Nawet nigdy ich przedtem nie
jadłam… Jedynie skrupulatnie, od dawna gromadziłam kolejne, znalezione w
sieci przepisy. Dopiero ten, zaproponowany przez Kabamaigę (blog Sto Kolorów Kuchni) przekonał mnie na tyle, że zdecydowałam się upiec własne scones :)Teraz już wiem, że będą częstym „gościem” w czasie weekend’owych śniadań.Jest przecież tyle różnych wersji do wypróbowania… ;)Składniki: (6 sztuk, każda 6-7 cm średnicy)1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia110 g
mąki pszennej110 g
mąki pszennej razowej25 g
cukru brzozowego1/2 łyżeczki
cynamonu25 g
masła150 ml
mleka
Wykonanie:Do miski wsypać
mąki,
sól i
proszek do pieczenia. Dodać
cukier i
cynamon, wymieszać. Dodać
masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Używając widelca, dodawać powoli
mleko (nie ma potrzeby dodawania całych 150 ml; ja dodałam około 130 ml). Ma powstać delikatne, miękkie ciasto.Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną
mąką i bardzo krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 – 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm.* Ułożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować wierzch resztą
mleka i piec w temperaturze 220-230 stopni przez 10 – 12 minut.Wyjąć na kratkę i chwilę przestudzić. Podawać ciepłe.*Uwaga: Ja (nie patrząc do przepisu…) rozwałkowałam ciasto na grubość 1 cm. Wycięłam kółka o średnicy 6-7 cm. Wyszło mi ich 12 sztuk. Jak się okazało, po ponownym przeczytaniu przepisu, moje scones były za cienkie… Zdecydowałam się posmarować wszystkie krążki resztą
mleka i… skleić delikatnie po dwie sztuki… Rezultat był wspaniały. Scones pięknie urosły, a dzięki sklejeniu w pary bardzo łatwo było je rozrywać na połówki.Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;)

DUSZONE
JABŁKA2 duże
jabłka (u mnie Jonagold)1/4 szklanki
wody2-4 łyżki
syropu z agawy2 łyżki delikatnej
oliwyWykonanie:(Podczas gdy scones pieką się w piekarniku…)
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki delikatnej
oliwy. Ułożyć
jabłka, wlać
wodę, polać
syropem z agawy (ilość zależy od kwaśności
jabłek i własnego smaku), przykryć pokrywką i dusić (bez obracania!) na średnim ogniu przez 5-10 minut, do czasu aż
jabłka będą miękkie i lekko szkliste.Podawać jako dodatek do scones, naleśników lub placuszków.Smacznego :)