ßßß Cookit - przepis na RAZOWE SCONES

RAZOWE SCONES

nazwa

Wykonanie

Scones to takie krucho-miękkie ciasteczko-bułeczki ;)
Popularne danie śniadaniowe i podwieczorkowe na Wyspach Brytyjskich.
Najczęściej podawane z masłem i dżemem… A u mnie z cudownymi duszonymi jabłkami :)
Scones robi się łatwo i bardzo szybko.
Najsmaczniejsze są świeżutkie, jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika!
Gorąco polecam :)
Uwaga:)
Robiłam te bułeczki pierwszy raz w życiu…
Powiem więcej! Nawet nigdy ich przedtem nie jadłam… Jedynie skrupulatnie, od dawna gromadziłam kolejne, znalezione w sieci przepisy. Dopiero ten, zaproponowany przez Kabamaigę (blog Sto Kolorów Kuchni) przekonał mnie na tyle, że zdecydowałam się upiec własne scones :)
Teraz już wiem, że będą częstym „gościem” w czasie weekend’owych śniadań.
Jest przecież tyle różnych wersji do wypróbowania… ;)
Składniki: (6 sztuk, każda 6-7 cm średnicy)
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g mąki pszennej
110 g mąki pszennej razowej
25 g cukru brzozowego
1/2 łyżeczki cynamonu
25 g masła
150 ml mleka
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Dodać masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Używając widelca, dodawać powoli mleko (nie ma potrzeby dodawania całych 150 ml; ja dodałam około 130 ml). Ma powstać delikatne, miękkie ciasto.
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i bardzo krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 – 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm.* Ułożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować wierzch resztą mleka i piec w temperaturze 220-230 stopni przez 10 – 12 minut.
Wyjąć na kratkę i chwilę przestudzić. Podawać ciepłe.
*Uwaga: Ja (nie patrząc do przepisu…) rozwałkowałam ciasto na grubość 1 cm. Wycięłam kółka o średnicy 6-7 cm. Wyszło mi ich 12 sztuk. Jak się okazało, po ponownym przeczytaniu przepisu, moje scones były za cienkie… Zdecydowałam się posmarować wszystkie krążki resztą mleka i… skleić delikatnie po dwie sztuki… Rezultat był wspaniały. Scones pięknie urosły, a dzięki sklejeniu w pary bardzo łatwo było je rozrywać na połówki.
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;)
DUSZONE JABŁKA
2 duże jabłka (u mnie Jonagold)
1/4 szklanki wody
2-4 łyżki syropu z agawy
2 łyżki delikatnej oliwy
Wykonanie:
(Podczas gdy scones pieką się w piekarniku…)
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki delikatnej oliwy. Ułożyć jabłka, wlać wodę, polać syropem z agawy (ilość zależy od kwaśności jabłek i własnego smaku), przykryć pokrywką i dusić (bez obracania!) na średnim ogniu przez 5-10 minut, do czasu aż jabłka będą miękkie i lekko szkliste.
Podawać jako dodatek do scones, naleśników lub placuszków.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/02/18/razowe-scones