Wykonanie
Tym razem wypróbowałam przepis Deli Smith, z jej książki "The Book of Cakes". W oryginale w przepisie były też
daktyle, ja jednak ich nie miałam. Scones pomimo tego, że są w połowie
razowe, są lekkie. Polecam, tym bardziej, że przygotowanie i upieczenie, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Jak dla mnie doskonałe śniadanie na wolny dzień.
Składniki:1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia110 g
mąki pszennej110 g
mąki pszennej razowej25 g
brązowego cukru1/2 łyżeczki
cynamonu25 g
masła150 ml
mlekaWykonanie:Przesiać
mąki,
sól,
proszek do pieczenia do miski. Dodać
cukier i
cynamon, wymieszać. Dodać
masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Używając widelca, dodawać powoli
mleko (nie ma potrzeby dodawania całych 150 ml). Ma powstać delikatne ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną
mąką i bardzo krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 - 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować wierzch resztą
mleka (ja zapomniałam) i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 - 12 minut. Wyłożyć na kratkę i chwilę przestudzić. Podawać ciepłe.
/wydrukuj przepis/