Wykonanie
Digestive (amerykański odpowiednik 'graham crackers') to zdrowsze, kruche, pełnoziarniste
ciastka, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najbardziej popularne
ciasteczka w UK, produkowane również w wersji z
czekoladą mleczną lub gorzką. W UK każdej sekundy zjadamy statystycznie 52
ciastka! Bywają spożywane zamiast
chleba, szczególnie dobrze pasują do angielskich
twardych serów. Digestive z supermarketu są znacznie słodsze niż te z podanego niżej przepisu, więc jeśli chcecie - musicie je dosłodzić. Nam (mi i dziewczynkom) w ogóle to nie przeszkadzało i chrupałyśmy ze smakiem, natomiast mój mąż przyzwyczajony do wersji sklepowej - bardzo kręcił nosem i nie dał sie namówić ;-). Polecam wszystkim dbającym o linię i tym odchudzającym się tradycyjnie od 1 stycznia, ale nie tylko ;-).Składniki na 20 - 25
ciastek:175 g
mąki pszennej razowej50 g
mąki pszennej50 g zmielonych
płatków owsianych (medium oatmeal)pół łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
masła, w temperaturze pokojowej3 łyżki
brązowego cukru (lub więcej, do smaku)60 ml
mleka (4 łyżki)
Płatki owsiane zmielić blenderem lub malakserem, nie muszą być drobne jak
mąka (medium oatmeal można również nabyć w sklepie). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując
mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką
ciastka o średnicy około 4 - 5 cm. Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę. Piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzić na kratce.Smacznego :-).* W wersji z
czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali, posmarować
ciastka od
spodu, odłożyć do zastygnięcia.
Przepis pochodzi z 'The classic 1000
cake & bake recipes' Wendy Hobson.