Wykonanie
Ciasteczka degestive są dla mnie absolutnym
hitem. Lekko słone, nie za słodkie, pełnoziarniste i cudownie przepyszne. Swego czasu w UK zajadaliśmy się nimi na potęgę ;) Od dłuższego czasu można je kupić w
polskich sklepach jednak smakiem nie do końca przypominają te które można kupić na Wyspach. Dlatego postanowiłam poszperać wśród przepisów i przygotować je w domu.W Wielkiej Brytanii digestive są tak popularne, że
jada się je nawet na śniadanie w towarzystwie deski
serów. Najpopularniejsze są te oblane
mleczną lub
gorzką czekoladą. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować je z
czekoladą białą albo tak jak lubi najbardziej mój syn - bez
czekolady.Dzięki temu, ze przygotowuje się z sporej ilości
płatków owsianych, a te z kolei mają dużo błonnika pokarmowego
ciasteczka świetnie wpływają na prace jelit. Możemy tez zastąpić połowę
płatków owsianych otrębami owsianymi... będzie jeszcze zdrowiej.
Składniki:(na około 30-35 sztuk)200g
mąki pszennej pełnoziarnistej żytniej200g
płatków owsianych100g
cukru brązowego (lub 120g białego)2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli200g
masła4 łyżki
mlekaczekolada wg gustu: biała/mleczka/gorzka około 100gWykonanie:
Płatki owsiane mielimy. Ja robię to niezbyt drobno bo lubię drobinki
płatków wyczuwalne w ciastkach. Jeśli Wy ich nie lubicie zmielcie
płatki na
mąkę.Zmielone
płatki łączymy z
mąką,
cukrem,
solą,
proszkiem do pieczenia,
masłem i
mlekiem. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy do woreczka
śniadaniowego lub zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej
maka stolnicy na grubość około 5 mm. Wykrawamy szklanka duże koła. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach c przez 17 minut (jeśli są cieńsze to krócej). Wg. Gustu możemy posmarować spodnia część roztopiona w kąpieli
wodnej czekoladą.
Polecam również wypróbować inny (równie dobry) przepis na digestive który znajdziecie tutaj (klik)
Ciasteczka Digestive