Digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą.Składniki:175 g mąki pełnoziarnistej50 g mąki pszennej50 g zmielonych płatków owsianychpół łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g masła3-4 łyżki brązowego cukru60 ml mlekaewentualnie mleczna lub gorzka czekoladaWykonanie:Płatki owsiane zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę. Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto.Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około 15-17 minut w temperaturze 185ºC.W gustu można przygotować je z czekoladą. Wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej i posmarować nią spodnia część ciasteczek.